Плажовете в Гърция бяха пълни, хазната се оказа празна

Най-накрая лято, в което гръцката туристическа индустрия отново да покаже положителни резултати след изобилие от кризи - икономически и бежански. Странно защо обаче това не се отрази на приходите в хазната, коментира германското издание Der Spiegel, цитирано от "Фокус".

Спадът на резервациите в Турция и други страни, възприемани от почиващите като по-малко стабилни, се отрази положително не само на Испания и Италия, но и на Гърция.

От януари до август 2016 г. 17,19 млн. туристи са посетили балканската страна. В края на краищата, броят им е с 1.8% повече в сравнение със същия период за миналата година.

Въпреки това Гръцката централна банка (банка на Гърция) не даде толкова добра оценка на ваканционния сезон през настоящата година. И това изглежда странно.

Банкерите намериха дразнещо противоречие в цифрите. Въпреки рекордно присъствие на почиващи приходите от 9,25 млрд. евро предходната година са паднали през настоящата до 8,43 млрд. евро - с цели 8.8%.

Някои експерти вярват, че посетителите са просто по-икономични. Въпреки че идват често, те правят резервации в последната секунда на най-ниски цени. Но други специалисти от индустрията смятат това обяснение за наивно. Според тях, причината за спада в доходите е много проста: някой просто си е присвоил приходите.

"Това явление трябва да се анализира. Подозираме укриване на данъци в големи размери", коментира директор на хотел на туристическия остров Родос, пожелал името му да остане анонимно.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини