Магазините във Венецуела се пълнят, но цените са космически

Обявени за изчезнали от години, продукти като олиото, млякото и оризът направиха голямото си завръщане в супермаркетите във Венецуела, но цените им са космически. Това е сигнал, че страната се е отказала от социалистическата си мечта да контролира всички цени, информира Франс прес.

С облещени очи Делиа Мендоса гледа цената на червения зрял фасул, който е много популярен във венецуелската кухня: 4211 боливара или 6,4 долара в страна, където минималните доходи са 65 000 боливара или 100 долара.

"Невероятно!", измърморва тази пенсионерка на 75 години, преди бързо да остави пакета на рафта.

Преди няколко месеца на фона на разнебитената икономика и галопиращата инфлация правителството на президента Николас Мадуро леко отпусна юздите на контрола си върху цените, позволявайки по-специално внос от Бразилия и Колумбия на някои храни, чиито цени да се определят свободно.

Мярката, която се прилага в редица щати на страната и в по-малка степен в Каракас, е малка революция за чависткия (от името на починалия бивш президент Уго Чавес - 1999-2103 г.) политически проект. От 2003 година Чавес бе наложил строг контрол на цените според "социалистическия идеал", както той казваше.

"Правителство някак си реши да си затвори очите за каквото и да било регламентиране, което бе въвело", коментира Асдрубал Оливерос, директор на консултантската компания Ecoanalitica и това позволи много предприятия, вносители и търговци, да върнат (в страната) редица продукти".

Проблемът обаче е, че потребителите трябва да бръкнат дълбоко в джоба си, защото тези стоки се продават според курса на долара на черния пазар и така цените хвръкват нагоре.

На фона на изострящата се икономическа, социална и политическа криза за днес, 28 октомври, опозицията във Венецуела обяви обща стачка и се очакват протестни акции срещу политиката на президента Николас Мадуро.

Опозиционните лидери призоваха за обща стачка в петък и се заканиха, че ще организират масов поход към президентския дворец на 3 ноември, ако не бъде задвижена отново процедурата по свикването на референдум.

Армията пък обяви, че ще поеме контрол върху предприятията, които се включат в свиканата от опозицията обща стачка.
 

/БТА/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини