Приемат медицинските бележки на учениците срещу шест правила за издаването им

Шест са правилата за валидността на медицинските бележки, с които учениците ще могат да извиняват отсъствията си от учебния процес. Правилата в Хасково вече са оповестени на официалната страница на Регионалната здравна инспекция по указания на Здравното министерство.

Темата за прекратяването на практиката за извиняване на отсъствия с  фалшиви медицински бележки, която се завъртя преди около два месеца, предизвика сериозни дебати. Някои от училищата започнаха превенция с разписването на собствени правила, други пък се опълчиха срещу въвеждането на рестрикции с мотив, че това ще доведе до ненужна бюрокрация и бумащина. Това доведе до необходимостта и за разписването на еднакви правила за всички учебни заведения в страната.

Според правилата:

1. Необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини, свързани със заболяване, което налага лечение в домашни условия, провеждане на диагностични или лечебни процедури в амбулаторни условия или други свързани със здравето обстоятелства, се удостоверява от лекар в лечебно заведение за първична или специализирана медицинска помощ. Те могат да се издават и от център за спешна медицинска помощ или спешно отделение на лечебно заведение за болнична помощ, като това става въз основа на данни от анамнеза, вписан статус от извършения преглед, резултати от извършени изследвания и поставената диагноза, отразени в медицинската документация. :

1.1. амбулаторен лист за ЛЗИБП;

1.2. фиш за обслужен спешно болен за ЦСМП (Приложение № 3 към чл. 15, ал, 1, т. 1 от Наредба № 25 от 04.11.1999 г. за оказване на спешна медицинска помощ);

1.3. лист за преглед на пациент в ДКБ/СО на лечебното заведение за болнична помощ (Приложение № 2а към чл. 20, ал. 3 от Наредба № 49/18.10.2010 г. за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи);

2. Необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини се документира в отделен документ „Медицинската бележка", която се попълва и подписва от лекаря, извършил прегледа на ученика и се подпечатва с печата на лекаря и/или лечебното заведение.

3. В медицинската бележка задължително следва да се вписва номерът и датата на документа по т. 1.1, 1.2, 1.3 за осъществения преглед. Изписването на номера и датата на документа се поставя под коректно изписаната диагноза с посочен код на заболяването, състояние по МКБ X ревизия.

4. Дните, посочени в медицинската бележка, за които е определена необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини не може да предхождат датата на извършване на прегледа, посочена в документа по т. 1.1, 1.2, 1.3.

5. В случаите на необходимост от отсъствие от училище след проведено болнично лечение, същата се удостоверява от лекар от ЛЗБП, провело лечението или ОПЛ на ученика, въз основа на дадените в епикризата препоръки. В този случай медицинската бележка се издава при спазване на изискванията по т. 2, 3, 4, като вместо номер и дата на документа по т. 1.1, 1.2, 1.3 се посочва номер и/или дата на издадената от лечебното заведение за болнична помощ епикриза.

6. Лекарите, издали медицински бележки за удостоверяване на необходимост от отсъствие от училище по медицински причини, следва да предоставят при поискване на контролните органи на Министерство на здравеопазването (РЗИ и ИАМО) информация за издадените медицински бележки и съответната, свързана с това медицинска документация.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини