Българите в чужбина гласуват и без предварително заявление, информира ЦИК

Българите, които в деня на вота - 6 ноември 2016 година са извън страната, ще могат да гласуват и без предварително заявление, съобщиха от Централна избирателна комисия (ЦИК).

Те ще могат да гласуват на изборите за президент и вицепрезидент и в националния референдум в секция по свой избор. За да бъдат допуснати до гласуване, е необходимо е да представят документ за самоличност - лична карта, паспорт или военна карта.

В случай, че срокът на валидност на личната карта или паспорта е изтекъл, избирателят/гласоподавателят се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулско представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

Членовете на избирателната комисия ще предоставят на избирателите декларация (Приложение № 22-ПВР/НР от изборните книжа), с която те ще декларират, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Ако гласуват и в изборите за президент и вицепрезидент и в националния референдум, ще подпишат два броя декларации.

Справка за броя и адресите на избирателните секции в чужбина можете да направите в сайта на Министерство на външните работи (http://www.mfa.bg/205/vote_places) и в сайта на ЦИК (https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/addresses).

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини