България е на 57-мо място в света по просперитет

България заема 57-мо място в света по просперитет от общо 149 страни по света според класацията, изготвена от базирания в Англия институт „Легатум“ за 2016 г.

Индексът се базира на оценки в 9 категории: икономика, бизнес среда, държавно управление, образование, здравеопазване, сигурност, лична свобода, социален капитал и природна среда, съобщи БГНЕС.

Тазгодишният резултат регистрира падение от 6 места спрямо предходната 2015, когато сме били на 51-ва позиция в класацията.

Все пак България постига напредък в категориите „Образование“ (39) и „Природна среда” (41). Но добрите новини стигат дотук. По отношение на „Икономика”, „Бизнес среда”, „Държавно управление” и „Здравеопазване” страната ни отбелязва рязък спад.

Най-драстичен е упадъкът ни в категория „Социален капитал“, където заемаме 111-а позиция и изоставаме дори в сравнение със страни като Виетнам, Уганда, Танзания и дори Зимбабве, която се намира в състояние на икономически срив е най-ниският БВП в света (-4.4%).

Според института причина за лошото позициониране на България в индекса е „неефективното управление, организираната престъпност и корупцията”.

Междувременно и тази година първото място е за Нова Зелания – за четвърта подред. Норвегия е пък на второ. В топ десятката влизат съответно и Финландия, Швейцария, Канада, Австралия, Холандия, Швеция, Дания и Англия.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини