Машината Z мина на тритий за термоядрен синтез

Физиците започнаха да използват тритий в един от най-големите източници на високочестотно електромагнитно лъчение в света - машината Z, в която то свива и нагрява термоядерното гориво, съобщи Daily Mail.

От август 2016 заедно с деутерия учените използват тритий при термоядрения синтез. Те планират през следващите 5 години да увеличат процента на този изотоп на водорода (в два неутрона) до 50% от горивната смес.

Физиците очакват това да увеличи 60 до 90 пъти получените неутрони, отколкото при използването само на деутерий, Така Z машината ще може да бие рекордната мощност от в 16 мегавата за управляем термоядрен синтез. Този рекорд е от 1997 година и принадлежи на токамака JET (Joint European Torus).

Освен Z машината в лабораториите Сандиа, в САЩ правото да изпозват тритий имат само националната лаборатория Ливърмор и Лабораторията за лазерна енергетика на Рочестерския университет, които са под управлението на Министерството на енергетиката.

Z машината е в град Албакърки (Ню-Мексико). Установката представлява висок 6 метра цилиндър с диаметър 32 метра. В центръра му се намира резервоар с водород. Машината произвежда високочестотни електромагнитни вълни, налягането на които бързо свива и нагрява горивната смес. 

В термоядернените реактори се извършва синтез на тежки елементи от леки. В случая се образува хелий от сливането на деутерий и тритий. За разлика от тях, в ядрените реактори се извършва разпад на тежки ядра на по-леки.

Машината Z отдавна се използва за получаване на важна информация за компютърните симулации, които тестват готовността на ядрените запаси на Америка, без всъщност да взривяват оръжията. И астрофизиците я използват, за да пресъздадат условията в звездите и ядрата на планетите.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини