Френски компании с интерес за инвестиции в България

Френски компании от Департамента Вал д'Oаз (CEEVO), намиращ се в Парижкия регион имат интерес за инвестиции в България.

Това стана ясно на среща на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с генералния директор на Комитета по икономическо развитие на Департамента Вал д'Oаз Жан-Франсоа Бенон.

Голяма френска компания за офис материали възнамерява да отвори филиал в България и център по логистика, посочи Бенон. Те вече са инвестирали в Полша и Румъния.

Друга фирма в областта на филмовата индустрия търси партньорство с българския киноцентър "Ню Бояна".

Организации, работещи за опазването на околната среда също проявяват интерес за навлизане в България, каза още Жан-Франсоа Бенон.

Според него фирмите в Департамента Вал д'Oаз от година и половина стратегически се ориентират към балканските страни, защото виждат потенциал за развитие. Комитетът по икономическо развитие вече е правил бизнес мисии с френски компании в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Румъния.

Мариета Захариева подчерта, че Департамента има партньор в лицето на агенцията за малки и средни предприятия. "Заедно ще организираме двустранни срещи с български компании", допълни тя.

В района на Департамента Вал д'Oаз във Франция работят над 44 000 фирми.Той обединява от малки и средни предприятия до големи чуждестранни компании.

Основните сектори са авиоиндустрия, информационни технологии, козметика и парфюмерия, биотехнологии и сигурност. На територията на Вал д'Oаз са разположени 11 университета, в които се обучават над 33 000 студенти и 22 научни центъра.

Сред големите световни компании, представени в Департамента са "Autoliv Electronic", с дейност в областта на автомобилната сигурност, "Morpho", изработващи биометрични експертизи, и "Sophos" - глобален лидер в ИТ сигурността.

Гигантът "Аirbus Helicopters" също е част от Департамента.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини