Откриха близо до Стоунхендж много по-стар религиозен комплекс

На 2,5 км от от Стоунхендж британски археолози откриха огромен древен храм, съобщи The Independent. Той е на 5600 години - с повече от хилядолетие по-стар от Стоунхендж. Диаметърът му достига 200 м. Предполага се, че е бил използван за религиозни и политически, тъй като са открити фрагменти от керамични чаши, кости от едър рогат добитък и части от човешки черепи.

Находката е част от конструкция с два концентрични кръга. Археолозите са успели да разкопаят по-малко от една пета от комплекса, около 100 метра от външния ров. 

Съоръжението е първият голям паметник от ранния неолит, открит в района на Стоунхендж през последните 100 години. Никой не е очаквал да бъде намерено нещо значимо на това място. Там се намират съвременни военни сгради и инсталации. В Англия има около 70 комплекси от този тип, още са открити на континента в Германия, Дания и др. Точното им предназначение остава загадка, но оскъдните данни показват, че те са били използвани за церемониални, религиозни, политически цели, както и за погребални ритуали.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини