Голям пожар вдигна на крак пожарните служби на Смолян и Рудозем

 Голям пожар в смолянското село Габрица изпепели плевня, гараж, покрив на къща и домашно имущество, съобщиха от полицията. Сигналът за горяща плевня в селото е подаден на 20 ноември, а място пристигат два екипа на протиопожарната служба в Смолян, които констатират, че горят плевня, гараж, както и че огънят се е прехвърлил върху съседната жилищна сграда. В последствие огънят се разпространява и върху сухите треви и смесена гора на площ от 8 хил кв метра. Заради разрастването на бедствието се налага  изпращането на още два противопожарни автомобила от службите в Смолян и Рудозем, както и допълнително сили.

За локализирането и ликвидирането огъня на място са оказали помощ екип на ЕВН – Смолян, гасаческа група от ДГС – Смилян, ловна дружинка, жители на селото, доброволци на дежурство в РСПБЗН – Смолян. Предполагаемата причина за големия пожар е небрежност при боравене с открит огън на 44 годишния Ради Николов. Пострадалите сгради са собственост на 67 годишната Елена Стронтелова и 74 годишната Мария Георгиева.

При пожара са изгорели плевня с гараж с обща разгъната площ от 178 кв.м., прозорци и врата, и10 квадратни метра от покривна конструкция на жилищната сграда, както и домашно имущество, намиращо се в унищожените постройки. Изпепелени са и 8 кубика дървен материал и моторна резачка.

Екипите на място на огнения ад са успели да спасят 4 съседни сгради и  около 150 дка смесена гора. Разследването за причините за пожара, вилнял върху 200 кв. метра разгърната площа на сградите и  8000 кв.м.  гора и сухи треви, извърши екип на РУ – Смолян.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини