Хапчетата за високо кръвно стават безплатни

Хапчетата за високо кръвно стават безплатни от догодина. Надзорният съвет на НЗОК е взел решение от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония.

Около 200 000 българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно. НЗОК отделя за целта около 10,5 млн. лева.

Високото кръвно налягане е заболяване, което се смята за идиопатично (без установена причина макар и с определен процент наследственост) в 95 % от пациентите, а в останалите 5 % се дължи на бъбречни и ендокринни заболявания, или като страничен ефект на някои медикаменти.

Според европейските кардиолози (специалисти по сърдечно-съдови заболявания) нормалните стойности на кръвното налягане не трябва да надвишават 130/85 мм Hg. Ако пациентът системно поддържа стойности на кръвното налягане над гореспоменатите, то се приема наличието на заболяване.

Високото кръвно налягане е хронично заболяване с голям медицински и социален ефект, тъй като неговите усложнения във времето - увреждане на сърцето, мозъка, очите, бъбреците, големите кръвоносни съдове на крайниците със своята крайна клинична изява - сърдечен удар (инфаркт), мозъчен удар (инсулт) и др. причинява висока смъртност, голям процент инвалидизация на населението, както и прекомерни разходи за лечение.

Установено е, че едва 50 % от пациентите с хипертонична болест знаят за това свое заболяване, 50 % от тях предприемат някакво лечение и само 50 % от лекуваните постигат задоволителен ефект.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    By
    bydlo
    10 -1
    16:34, 25 ное 2016
    Вярвам,вярвам...
    Те направиха инсулина невидим сега и другите лекарства!
    2.5 мил. българи също са вече невидими...общо взето гасете лампите.
  • 2
    Тт
    тт
    0 0
    19:29, 3 дек 2016
    Каква е разликата между есенциална и артериална хипертония? Само есенциалната ли с безплатни лекарства? Според много скромните ми знания есенциалната е първичната,която се лекува с много малко медикаменти.За артериалната се пият повече лекарства,които са и по-скъпи.Може би греша, но пак е прах в очите на хората.

Още новини

Последни новини