Афганистанецът, запалил знамето ни – неграмотен

Афганистанецът Бахир Янурал (20 г.), който хвърли в огъня българския трикольор при масовите безредици в бежанския център в Харманли, не може да пише и чете.

От регистрационния лист на миграционните власти става ясно, че Янурал има средно образование, пише "24 часа". Въпреки това при разпитите му пред спецпрокурори и в присъствието на преводач се оказало, че младият мъж е неграмотен.

Чужденецът е бил разпознат от полицаи. Те разказали на разследващите, че в четвъртък вечерта именно Янурал е поругал българското знаме. Той дошъл у нас през октомври тази година. Поискал статут на бежанец, но получил отказ.

Днес афганистанецът ще се изправи пред спецсъда по настояване на прокуратурата, която ще поиска постоянното задържане на чужденеца. Ако вината му бъде призната, той може да лежи в затвора до 2 г. или да получи глоба до 3 хил. лева.

Янурал обаче има и обвинение за хулиганство, заради което го грози по-сурово наказание.

По същото обвинение ще отговарят и 18 други мигранти за бунта в Харманли. Повечето от тях са афганистанци. 

След бунта в Харманли бяха арестувани над 400 бежанци. Пострадаха 24 служители на реда. 

Причината за бунта е затварянето на лагера в Харманли заради опасенията на местните, че сред бежанците има болни от краста и лайшманиоза. Исканията на чужденците са лагерът отново да бъде от отворен тип и да могат спокойно да се разхождат в Харманли.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини