Кабинетът в оставка отпусна още 1 млрд. за санирането

Осигурихме 1 млрд. лева за саниране на многофамилните жилищни сгради. На 100% обезпечаваме програмата и не оставяме неразплатени договори.

Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след правителственото заседание, цитирана от „Фокус“. 

Според нея по този начин се гарантират както плащанията сега, така и че през 2017 г. всичко договори са подсигурени. 

"Категоричната ни воля и позиция е, че програмата трябва задължително да продължи и да бъде подкрепена и разширена с още 1 млрд. лева“, заяви Павлова. 

По думите й за целта, ако бъде приет бюджетът от парламента, ще внесат предложение програмата да бъде продължена. 

Регионалният министър допълни, че парите за програмата са от излишъка за 2016 г.

Преди дни министър Павлова предупреди кметовете да не сключват нови договори за саниране, тъй като парите в програмата били свършили, а не било ясно дали новият бюджет ще бъде приет и дали ГЕРБ ще управрява през 2017 г. за да продължи програмата.

С решението на правителството днес предварително ще бъде разплатено задължението към Българска банка за развитие, която е определена за разплащане при санирането.

Не бих приела да съм част от правителството на Патриотичния фронт (ПФ), каза още Лиляна Павлова. Решението си тя обоснова с искането на ПФ за спиране на парите за саниране, а тя била радетел на този проект.

По-рано днес в НС депутатът Димитър Байрактаров се обяви против проекта. Мотивите му бяха, че не може при социална програма бедните хора с малки жилища да плащат за саниране на домове на далеч по-заможни хора. 

Защо никой не санира къщите на село, попита Байрактаров.

Според депутата Делян Добрев това е възможно по програмата за селските райони.

За спиране на парите за саниране се обявиха и икономистите от ИПИ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (9)

  • 1
    До
    Доволен
    6 -12
    15:24, 30 ное 2016
    Браво! ГЕРБ отново одържа на думата си! Виж коментара
  • 2
    Ко
    Котитеря
    16 -4
    15:37, 30 ное 2016
    Преди 2 дни МЕНТА СТОЯНОВА от ГЕРБ заяви че се отхвърля предложението на ПФ за увеличчение на минималната пенсия от 300 лв тъй като НЯМАЛО ПАРИ и щялда се наруш бюджета МНого умен ход прос8то да заспиш от КЕФ Сега обаче тая пикла Лилито Павлова е готова да даде 1милиард за саниране и ако трябвало можело още 1 милиард МЕНТА казва няма 1 ,5 млар за пенсии а Лиленцето дава 2 000 000 000 за САНИРАНЕ Как стават тия работи Пенсионерите и майките с малки дзеца са най малката грижа на ГЕРБЕРИТЕ начело с АЛИ БАБА и 40 разбойника от ГЕРБ Тази държава след 9 септември 1944 г я строиха нашите родители и ние тази държава която от ЛУКАНОВ та до БАЩИЦАТА я ГРАБЯТ с пълни шепи а ние останахме с 150 лв пенсии
  • 3
    Ab
    absurda
    13 -2
    16:09, 30 ное 2016
    Да казваш че няма грам пари за пенсии, здравеопазване и колко други важни неща а да дадеш 2 млрд за саниране и то от държавния бюджет е доста грубо и популистко, айде по-меко казано несправедливо. Аз искам да си купя ново и санирано жилище, защо държавата не ме подпомогне с 10 000 лева, които примерно дава на бай Иван от съседния блок за санирането на неговата панелка. Всички влагаме данъци в хазната а после от общата сума в бюджета пари са дават само за едни, и то говорим за милиарди. В случая става въпрос за дискриминация на милиони българи, които живеят в блокове, които не покриват изискванията на програмата, както и собствениците на къщи.
  • 4
    Ме
    МЕНТОР
    10 -1
    16:11, 30 ное 2016
    Спете спокойно мили деца, далаверата наречена саниране ще продължи докато се санира всичко до последната къща в село горно уйно, след това ще се започне ремонт на санираните вече жилища, това е далавера за милиарди-ще санираме до дупка, добре дошли в капитализма, в санираният капитализъм !
  • 5
    Th
    The dude
    10 -1
    16:34, 30 ное 2016
    Това не е саниране а термоизолация със стериопор.Една 90 годишна баба като я облечеш с нова рокля ,става ли на 20.Данъкоплатецът изплаща поредния заем,тоест всички са в кюпа дори и тези дето не са санирали.Един милиард за 500 блока Браво-При построяване на 500 блока по 50 апартамента при средна цена на апартамент 50000лв /// е 1 250 000 000 лв.Тези пръснаха парите за 25 000 апартамента само за стириопор.В търговския регистър има на кой са фирмите дето санират за подизпълнители не говорим.
  • 6
    Об
    Обективно
    8 -1
    16:40, 30 ное 2016
    Да санирането е нещо хубаво,но какво санираме,100 годишни панелни блокове.Те са за събаряне и строене на ново,това е панел бе хора панел,един пирон не може да забиеш там.Така хубаво се замазват очи,а народа като гладни кучета,каквото им подхвърлят залепват.Я се осъзнайте,за тия милиарди за саниране,не е ли по-добре да се строят нови жилища.От старо нещо колкото и да го освежаваш ново няма да стане.А цените им на панелките,са конкуренция на имотите по морето....
  • 7
    Об
    Обективно
    8 0
    16:47, 30 ное 2016
    Масово панелните блокове у нас се рушат. Падащи мазилки, пукнатини в конструкциите и рушащи се козирки са само част от проблемите, които се появяват в тези постройки. 50 години след строителството на панелните комплекси, експерти предупреждават за пропуквания в старите сгради. Близо 2 милиона българи живеят в стари панелни жилища.

    Няма данни обаче колко от тях са опасни, съобщава Нова телевизия. В един от най-старите панелни блокове в София - в квартал „Надежда”, има нужда от спешни ремонти - защото има падащи мазилки и пукнатини в самите конструкции на панелите. Над 95% от жилищата са в частни ръце и именно собствениците трябва да се погрижат за укрепването на конструкциите в блоковете, в които живеят.

    На 4 май част от балкона на апартамент се срутва в панелен блок в Шумен. 12 май - Отломка от фасада полита от 5-я етаж и едва не убива жена в Бургас. 21 май - Панел от жилищен блок в Лом се отцепва от последния етаж и помита долната тераса. 1 юни - Огромна плоча полита от върха на блок в Бургас и се разбива пред входа. Десетки инциденти - един проблем.

    „Металът на връзките корозира и поради тази причина се случва нещо да се откачи, да падне, което застрашава цялата конструкция на сградата и може да се окаже фатално за човек, който минава пред блока”, казва експертът по стоманенобетонни конструкции инж. Йордан Милев.

    „Сериозни проблеми могат да излязат и много скоро - в зависимост от качеството, с което са направени”, допълва арх. Влади Калинов от отдел „Контрол по строителството” в Столична община.

    Строителството на панелни блокове започва в началото на 60-те години на миналия век. Сега тези жилища са близо 711 000, като 200 хиляди от тях са в София. Иван Павлов се нанася в този блок в квартал „Надежда” през 1964-та – месеци след като е построен. От няколко години половината блок е в пукнатини.



    „В един момент се чу един трясък и се отцепи секция от блока. Започнаха да падат част от панелите. Дали ще бъдат козирки или нещо друго, започнаха да си показват своите недостатъци”, споделя Павлов.

    Конструкторите очакват сериозните проблеми при панелните жилища да започнат до десетина години, когато повечето сглобяеми блокове ще станат 50-годишни. Именно толкова е средният живот на една панелка.

    „След като мине този експлоатационен срок сградата трябва да бъде обследвана сериозно конструктивно и усилено възстановена. Това не означава, че животът й свършва, но трябва да се вземат мерки – както при по-възрастен човек трябва да му се следи здравето”, категоричен е Милев.

    Проблемът, е, че собствениците на панелките трудно се споразумяват за саниране. „Всяка къща се нужда от непрекъсната поддръжка – няма случаи,в който 50 години да оставиш една сграда и после да тръгнеш да запълваш пукнатини”, смята арх. Влади Калинов от отдел „Контрол по строителството” в Столична община.

    Затова за всеки блок трябва да се изготви технически паспорт, който да посочи какви мерки да се предприемат, за да може жилището ни да „живее” възможно най-дълго.
  • 8
    Си
    Симеон Василев
    7 -1
    17:19, 30 ное 2016
    2,5 милиона пенсионери, 40% от населението на страната, но за тях пари за минимална пенсия от 300лв (150 евро или 165 долара) няма, обаче пари за фирмите на властта, които да лапнат огромни печалби покрай некадърното саниране има! Подигравка с хората, нещастници!
  • 9
    Ha
    harrybulluck
    0 0
    13:12, 4 апр 2018
    Имате ли нужда от частни или бизнес кредити на 3% за различни цели Ако е така, свържете се с нас сега на нашия имейл: Harrybulluck345@gmail.com
    Необходима сума:
    продължителност:
    държава.
    мобилен номер
Последни новини