НСО получи като подарък джиповете, купени от горски стопанства

Изображение 1 от 2

    През ноември Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е взело решение да подари луксозните джипове на горските стопанства на Националната служба за охрана (НСО). Това е станало с писмо от шефа на службата, който аргументирал искането с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

    Това стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов пред bTV. Разследване показва, че вместо за нуждите на горските стопанства, автомобилите се използват от държавните гардове, а един от тях шофира лично премиерът в оставка Бойко Борисов

    Скандалът с луксозните джипове на горските стопанства се разрази миналата година, след като стана ясно, че съученик на земеделската министърка е спечелил поръчките за доставка на Тойота Секвоя. Тогава от земеделското министерство оправдаха разходите за скъп ловен туризъм, към който интерес проявявали арабски шейхове. През април тази година редакцията на OFFNews.bg опита да провери колко шейха са се възползвали от офертата. Това обаче се оказа строго пазена тайна.

    Само дни, след като са купени, автомобилите са дадени за безвъзмездно ползване на НСО. Някои от тях дори не са стигнали до гаражите на ловните стопанства - поръчката за доставката е приключила на 9 декември, а на 29 декември автомобилът, на който се вози премиерът, вече е е в гаража на НСО.

    "Когато службата поиска, се прави решение. НСО поиска от МЗХ да бъдат подарени тези автомобили във връзка с председателството пред ноември тази година, и беше дадено разрешение от страна на министерството", поясни Костов. 

    Според зам.-министъра на земеделието и двата случая - за лов и за охрана, джиповете се ползват по предназначение. Той обясни, че държавните горски предприятия са собственост на държавата, което означава, че могат да бъдат използвани и за други държавни цели. Той даде пример с това, че в момента 25 горски автомобила помагат при охраната на границата. Костов обясни, че автомобили са давани на МВР, на пожарните служби, дори и на манастира в Атон.

    Зам.-министърът е категоричен, че финансовите резултати на предприятията от последните три години оправдават разходите за луксозните джипове. По думите му автомобилите са използвани за лов, но не знае колко ловни излета са направени с тях. 

    "Аз не виждам какъв случай има. Вие казахте, че е скандален. Имаме ВИП персони, които са возени на тези коли. През миналата година бяха на гости двама такива в България, няма повече детайли да обяснявам. Тези коли са държавна собственост, а предприятия изпълняват държавни задачи. Нищо порочно няма", обясни Костов. 

    Той все пак призна, че не е било планирано тези коли да бъдат дадени на НСО. 

    Костов смята, че изплащането на тези автомобили е бързо, тъй като само отстрелът на благороден елен носи на бюджета 40 хил. евро.  

    "НСО е държавна служба с по-голям приоритет от държавните горски стопанства", аргументира се зам.-министърът. Той каза, че средствата за джиповете не са изхарчени произволно, а процедурите са проверени от компетентните институции и не са открити нарушения. 

    По думите му за българското председателство на Съвета на ЕС ще трябва да има 28 комплекта "сериозни автомобили за ВИП персоните, в това число и бронирани такива". Той смята, че е по-добре да не се ползват пари от държавния бюджет, а от печалбата на предприятията. 

    Източник: http://offnews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини