МВР с Биг брадър за частните охранители. Преглед на печата

24 часа"

Имоти на 5 континента продава Външно

Министерството на външните работи разпродава държавни имоти, разположени на пет континента, съобщи ресорният министър в оставка Даниел Митов в отговор на въпрос на депутата Кристиан Вигенин. Според предоставените данни въпросните имоти, по-голямата част от които са били на бившата Търговско икономическа служба, са "безперспективни" и генерират само разходи. Причините са, че са разположени във високорискови държави, на места, където България е закрила дипломатическите си представителства преди повече от 20 години или пък надвишават многократно нуждите на мисиите ни зад граница.

"Труд"

МВР с Биг брадър за частните охранители

Уникален софтуерен продукт, който прави видими в реално време за МВР всички коли и дейности на частните охранители, беше демонстриран днес пред кметове от Пиринско, полицейски шефове и началници на сигурността от различни институции. Демонстрацията стана в хотел край Разлог, тъй като първата охранителна фирма от региона, която въвежда софтуера, е от този град. Той вече е внедрен в над 10 града от страната.

Един от авторите на разработката е инж. Валентин Върбанов. Той обясни, че софтуерът е разработен от международен екип с участници от България, Китай и Канада. Създаден е за обслужване на военните, но у нас се прилага и в гражданския сектор.

"Стандарт"

Плевнелиев и Радев да подредят служебен кабинет

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова настоящия президент Росен Плевнелиев и новоизбраният държавен глава Румен Радев - двамата да подредят служебен кабинет.

"Умолявам Радев", посочи Бойко Борисов. Призивът му е заради твърденията, че се цели кабинетът "Борисов 2" да управлява до края на януари.

Според Борисов такъв общ служебен кабинет може да излъчи и кандидатурата на нов български еврокомисар. ГЕРБ няма да предлага еврокомисар, обяви премиерът в оставка.

"Монитор"

2000 лева, за да ти направят личен герб

2000 лева струва изработването на личен герб. Единственото условие е, човек да има добра репутация, да не е осъждан и да е образован. Препоръчително е и да е глава на семейство. Всъщност това правило важи у нас от 10 век насам, обясни пред "Монитор" Александър Алексиев, секретар и член на управителния съвет на Българското хералдическо и вексилоложко общество. В момента у нас има изработени около 20 такива герба. Когато техният брой в регистъра на дружеството, заедно с тези на населените места с регистрирани гербове достигне 100, ще бъде издаден гербовник. Същата услуга, но в Англия, която се приема за една от родините на хералдиката, е 10 000 британски лири.

"Сега"

Борисов карал джипове за шейхове заради международното положение

Трите луксозни коли "Тойота Секвоя" , купени от държавните горски стопанства преди година, за да возят шейхове, дошли на лов, тихомълком са били прехвърлени на Националната служба за охрана (НСО), за да се возят управляващите, разкри bTV. Премиерът Борисов лично е управлявал един от тях. С тях са посрещани премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, на Унгария Викор Орбан, както и вътрешните министри на Австрия и Унгария, използвани са за обиколките по границата и бежанските центрове, съобщи правителствената пресслужба. Някои от луксозните коли дори не са стигнали до гаражите на ловните стопанства - поръчката за доставката е приключила на 9 декември м.г., а на 29 декември автомобилът, в който се вози премиерът, вече е бил в гаража на НСО

"Дума"

Отрязаха "България Еър" АД да продава самолетни билети на депутатите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е издала решение, с което отхвърля жалбата на авиокомпанията "България Еър" АД, оспорваща заповедта за обществена поръчка. Националната компания за самолетни превози е участвала в търг за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебните пътувания в страната и чужбина на депутати и служители на Народното събрание. Според "България Еър" АД спечелването на обществената поръчка от "Аргус Травел Интернешънъл" ЕООД е несъобразно с българското законодателство. През ноември тази година КЗК е допуснала спечелилата на първо място фирма да работи предварително по изпълнението на обществената поръчка.

"Капитал дейли"

Първият милиард свърши, идва вторият

Най-напред едно изяснение. Програмата за безплатно саниране спира. И това не е нито новина, нито изненада. Тя беше планирана да приключи в края на 2016 г., така или иначе - записано е черно на бяло в текста, приет от Министерски съвет на 2 февруари 2015 г. Там пише, че може да бъде продължена "при наличен финансов ресурс", а такъв финансов ресурс може да има само ако правителството реши той да е "наличен". Тъй като вече няма правителство, повече от логично е да се изчака решение на следващия кабинет, който да каже дали отново ще финансира програмата.

Тук идва и отговорът на следващия логичен въпрос: защо планираното финансиране от 1 млрд. лв приключи точно след изборите и след слизането на ГЕРБ от власт. Защото това финансиране бе разпределено да стигне за две години, а желаещите за него са много повече от наличните пари - в момента има почти 2000 чакащи сдружения на собственици.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини