Екипи на КЗП ще следят за нарушения на студентския празник

Дежурни екипи за реакция при сигнали за нарушения ще осигури Комисията за защита на потребителите (КЗП) в днешния студентски празник.

"При такива празници рисковете са повече. Има и лица, които без да притежават необходимите разрешителни, без да имат право да осъществяват тази отговорна дейност – да резервират почивки и хотели, го правят. Затова ние наблюдаваме този пазар непрекъснато и активностите ни по повод 8-и декември стартираха преди около десетина дни. Наши екипи посетиха и висши училища, където също е възможно да има обяви за организиране на празника и те да са по-скоро от мними туроператори", каза председателят на Комисията Димитър Маргаритов пред БНТ вчера.

Той напомни и че КЗП ще има по-активно присъствие в зимните курорти през сезона, така че да се осигури навременна реакция при нарушения.

Той коментира и заключенията на експерти по повод Коледните базари и предупреди, че там "като че ли търговците имат съзнанието за малко по-слаба отговорност, която трябва да поемат". Той посъветва хората винаги да искат касова бележка, а когато пазаруват в интернет да проверяват дали търговецът има координати за връзка, по възможност да сравняват повече идентични оферти и да проверяват за съпътстващи разходи (доставка, допълнителни такси). Хората имат право да върнат закупената стока в 14-дневен срок, припомни Маргаритов.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини