Деца преминаха през урок "По пътя на семенцето", видяха как се обработват шишарки за семенца

Поредната група ученици се включиха в образователния модул на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян (ЮЦДП – Смолян), наречен „По пътя на семенцето“. В рамките на един следобед децата от Центъра за настаняване от семеен тип – Смолян имаха възможност да се запознаят с основните етапи на развитие на всяко едно дърво в гората. Чрез интерактивна образователна дискусия те получиха полезна информация за най-характерните видове дървета в родопската гора и начините за събиране на шишарки от естествена среда.

Последващата обработка на семената и подбирането на най-висококачествения репродуктивен материал, бе демонстрирана в шишаркосушилнята на ЮЦДП – Смолян в Чепеларе, където експерти от ДГС – Хвойна показаха нагледно етапите, през които преминава обработката на шишарките, извличането и последващата обработка на семенцата. Следващите етапи от образователния модул предстои да бъдат проведени през пролетта, когато децата, участвали до момента ще могат да посетят разсадник и да участват в дейностите по производство на фиданки, тяхното залесяване, а така също и да се погрижат за това, те да получат благоприятни условия за развитие и растеж.

Горската педагогика е екологично образование насочено към опознаване на горите, живота и процесите протичащи в тях. Образователните събития на ЮЦДП – Смолян са безвъзмездни и се организират по заявка от страна на учители (ръководители) на групите. За повече информация: Андреана Трифонова – експерт – еколог, ЮЦДП – Смолян, тел.: 0884679863, e-mail: a.trifonova@ucdp-smolian.com.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини