Областният управител на Смолян: Стремя се да подпомагам всяка една община в област Смолян, независимо от политическата принадлежност на местната власт

Изображение 1 от 3

    Институтът за интегрирано управление на общините започна официално дейността си, след като вчера в Пампорово беше открит двудневен курс за допълнително обучение. Президентът на ВСУ „Черноризец Храбър” проф.д.ик.н. Анна Недялкова и д-р Анелия Пържанова – директор на филиала в Смолян, откриха курса, в който участват кметове, заместник-кметове от няколко области и лектори, сред които и областният управител на Смолян.

    Курсът за допълнително обучение на кметове, заместник-кметове, председатели на общински съвети и служители в общините от Южен централен район, организиран от Института за интегрирано управление на общините към Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” се провежда от 8 до 10 декември в к.к.”Пампорово”. Програмата е наситена с теми пряко свързани с местното управление, архитектура и градоустройство, комуникационно-транспортна система, проблеми и предизвикателства, електронни платформи и др. Сред лекторите са експерти от МРРБ, съдия Ванухи Аракелян – председател на Апелативен съд-Варна, преподаватели от ВСУ „Черноризец Храбър”, кметове, заместник-кметове, архитекти и са планирани дискусии, споделяне на добри практики, мнения, предложения.

    Проф. Недялкова изказа специални благодарности към областния управител Недялко Славов за подкрепата към филиала в Смолян и на д-р Пържанова за непрестанните усилия и, че успява да направи филиала едно място за стартиране на нови инициативи. „За тези години, в които сме в Смолян имаме над 3 400 наши възпитаници, с които се гордеем”, каза проф. Недялкова и пожела успешно и ползотворно обучение.

    „Областният управител е длъжен да подпомага всяка една местна инициатива, която е в полза на гражданите на съответната община. Стремя се да подпомагам всяка една община в област Смолян, независимо от политическата принадлежност на местната власт. Важно е да се подхожда държавнически и да се подкрепят действията в защита на обществения интерес”, отбеляза Славов, представяйки темата „Взаимодействието между регионална, държавна и общинска власт”. Специално внимание Славов отдели на политиките в областта на развитието на региона, механизмите за упражняване на контрол върху решенията на общинските съвети и посочи добрите и лошите практики. Пред аудиторията той подчерта, че в регион Смолян са постигнати добри резултат заради доброто взаимодействие между институциите, а други са пропуснати, когато тази връзка е липсвала. В заключение Славов постави фокус върху образованието- сфера, която трябва в действителност да бъде приоритет за страната ни.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини