Най-ярката супернова се оказа разкъсана от черна дупка звезда (видео)

Най-яркото събитие, наблюдавано от астрономите е ASASSN-15lh и досега те смятаха, че избухването е супернова. Те нямаха обяснение за яркостта на на тази супернова, 20 пъти по-ярка от Млечния път.

Ново изследване установява, че се е случило много по-екстремно и рядко космическо събитие. Бързо въртяща се черна дупка е разкъсала преминаваща звезда.

Избухването ASASSN-15lh беше регистрирано през 2015 от All Sky Automated Survey for SuperNovae (ASAS-SN) и категоризирирано като суперярка супернова - избухване на екстремно масивна звезда в края на живота ѝ. В действителност интензитетът на ASASSN-15lh е колкото 570 милиарда Слънца и два пъти повече от най-ярката супернова, наблюдавана дотогава

Проблемът с ASASSN-15lh беше, че никой не знаеше как това въобще е възможно.

Когато една звезда изчерпа горивото си, тя се свива под собствената си тежест компресирайки се все повече. В крайна сметка налягането във вътрешните слоеве става толкова голямо, че прегряват и звездата избухва, като изстрелва своите външни слоеве в дълбокия космос. Но учените не познават звезда по цялата скала на звездните величини, която да излъчи при такова избухване толкова светлина, колкото е наблюдавана при ASASSN-15lh.

Международен екип учени използва Много големия телескоп на ЕКА и телескопа Хъбъл на NASA/ESA за да направи допълнителни наблюдения. Сега те са публикували ново обяснение на суперяркото събитие.

Те наблюдавали обекта в течение на 10 месеца и резултатите показват, че вероятно бързо въртяща се черна дупка е разкъсала преминаваща звезда с малка маса. Това е изключително рядко явление - едва десетото, наблюдавано от астрономите досега.

Огромната топлината, генерирана от агонията на звездата е причина за ярката светлина.

Избухването на ASASSN-15lh е станало много отдавна и много далеч от нас - в галактика на около четири милиарда светлинни години разстояние от Земята. Това означава, че светлината, която бе регистрирана като суперярка през 2015 година, е пътувала от източника си 4 милиарда години.

Aнимация дадава представа, как вероятно е протекло събитието ASASSN-15lh. Звездата от типа на нашето Слънце влиза в зонада на действие на бързовъртящата се свръхмасивна дупка в центъра на далечната галактика. Нейната орбита за приближава към черната бупка, по време на което звездата се “спагетифицира”. при това тя създава акреционен диск около свръхмасивната черна дупка. Когато в крайна сметка звездата се разрушава напълно в близост до хоризонта на събитията на черната дупка, се наблюдава светлинно избухване, подобно на свръхнова звезда с много голяма яркост.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини