Най-горещата дупка в света е почти завършена

Геолози са все по-близо да създаването на най-горещата дупка в света, пише в материала си Ребека Мореле от BBC.

Те копаят в сърцето на вулкан, в югозападната част на Исландия.

Целта им е през следващите няколко седмици да достигнат до дълбочина от 5 км, където се очаква темпертурите да са 500 градуса по Целзий.

Учените възнамеряват да изведат парата на повърхността и да я използват като източник на енергия.

“Надяваме се, че това ще отвори нови възможности пред геотермалната индустрия по света и ще увеличи производството”, казва Асгиър Маргерисон – изпълнителен директор на Iceland Deep Drilling Project (IDDP) – съвместен проект между учени, представители на индустрията и исландското правителство.

“Никога не сме достигали до такава дълбочина и такава температура преди, но сме оптимисти”, добавя той.

Проектът се реализира на полуостров Reykjanes, където преди 700 е изригвал вулкан. Огромно съоръжение се откроява на фона на полето от черна лава, то работи по 24 часа в денонощието от август насам.

В момента се намира на 4 500 м, очаква се целта от 5 км да бъде достигната до края на годината.

Гудмундур Омар Фридлейфсън от исландската енергийна компания HS Orka е главният геолог на проекта. Той не очаква да попаднат на магма в земните недра, а да достигнат само до нагореща скала.

В близост до съоръжението, от земята се издига пара от сяра.

Исландия се намира на границата между две тектонични плочи и е една от държавите с най-висока вулканична активност.

Добивът на енергия от геотермални технологии е добре наложен в страната.

“В тази част на полуострова е нужно да достигнем дълбочина от едва 2-3 км, за да можем да използваме парата за захранване на електроцентрали за производство на чиста, възобновяема енергия”, казва Маргерисон.

Когато учените достигнат дълбочина от 5 км, те се надяват да открият разтопена скала, смесена с вода. Тъй като температурите и налягането на тази дълбочина са изключитело високи, водата се превръща в суперкритична пара. Тя не е нито течност, нито газ, но съдържа много повече енергия и от двете. Екипът иска да изведе на повърхността тази суперкритична пара, за да я превърне в електричество.

Те са убедени, че благодарение на специалните и свойства ще успеят да добият 10 пъти повече енергия от парата, в сравнение с конвенционалните геотермални кладенци.

Ако учените успеят, това означава, че в бъдеще ще са нужни по-малко кладенци за добив на същото количество енергия, което на свой ред ще доведе до по-слабо въздействие върху околната среда, а вероятно и по-малко разходи.

На този етап обаче изследователите не знаят какви ще са резултатите. При това съществува добра причина да бъдат предпазливи. С вулканите, трябва да се очаква неочакваното.

През 2009 екипът на IDDP започна сондажи на друго място във вулкана. Но на дълбочина 2 100 метра, попаднаха на плитък резервоар с магма.

Професор Саймън Редфърн от Кеймбриджкия унивреситет обаче твърди, че много по-голяма е вероятността от естествени изригвания, отколкото от такива предизвикани от човешка дейност.

Ако сондажът попадне на магма, тя ще достигне понърхността изключително бързо и ще създаде огромни проблеми за самата операция, но едва ли ще предизвика нещо повече от това, категоричен е той.

Въпреки че в Исландия има над 300 вулкана, професор Фрейщайн Сигмундсон, вулканолог от Университета на Исландия, твърди, че за тях се знае много малко.

“Разполагаме с множество модели на вътрешността на вулкан, но голяма част от тях не се базират на преки наблюдения. Виждаме, че сеизмичните вълни преминават през тях, извършваме геофизични наблюдения, изучаваме земните деформации, но досега не сме извършвали измервания във вътрешността на вулкан”, казва ученият.

Проектът ще позволи на учените да достигнат до фундаментални открития за вулканите и да научат повече за свойствата и състоянието им, включително кога магмата изригва към повърхността.

Екипът на IDDP твърди, че за момента никакви скални отломки не са се появявали на повърхността. По накакъв начин те се абсорбират в околните скали. Без да имат възможност да изследват скалите, геолозите копаят “на сляпо”.

Но тъй като им остават едва няколкостотин метра, те са оптимисти, че ще създадат най-горещата дупка на земята.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини