Въведоха драконовски режим на водата в Община Неделино

    Частичното бедствено положение в община Неделино е отменено, но е въведен драстичен воден режим. Това съобщи кметът на Неделино Боян Кехайов. Частичното бедствено положение е отменено, въпреки че водоподаването не се е нормализирало напълно, каза кметът на Неделино Боян Кехайов. За да реши кардинално проблема с недостига на вода в цялата община, не само в петте села, които караха празниците с вода от водоноски,, Общината разчита на финансиране от Програмата за развитие на селските райони.
    Бедственото положение беше въведено дни преди Нова година в селата Върлино, Върли дол, Гърнати, Дуня и Кундево където водоизточниците са почти пресъхнали.

    Общинските власти намериха временно решение на проблема в безводните села, като закараха с водоноски около 50 кубика вода. Доставките обаче от вчера са спрени и заради очакваните лоши метеорологични условия, а в селата е въведен драстичен воден режим. Кметът обясни, че проблеми с водоснабдяването като цяло има в 12 от общо 16-те населени места в община Неделино.

    На предварителното проучване за финансиране на нов водопровод обаче Общината не е получила достатъчно точки в категорията за брой население, а кметът Кехайов е направил възражение срещу решението. „Структурата на населението в нашата община е толкова и все пак не може да оставим хората да бедстват“, коментира родопският градоначалник и изрази надежда, че при повторното разглеждане на поректа ще се оцени необходимостта от подмяна на довеждащия водопровод на Общината. В голямата си част той е етернитов и дава 60% загуби, но местната хазна е празна и Общината не може да се справи сама.

    Проектът за ново водоснабдяване е на стойност 5.7 млн. лева, а кметът се надява на одобрение от Фонд "Земеделие", защото това е единствения начин хората в община Неделино да имат достатъчно вода в домовете си.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини