Ненчев е призован в следствието в два поредни дни

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев ще се яви в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура на 05.01 от 15.00 ч. и на 06.01. от 10.30 ч.

Призовките за явяването му бяха връчени ден преди новогодишните празници, се посочва в съобщение на Министерството на отбраната.

По-рано прокуратурата внесе във Военния съд обвинителен акт срещу Ненчев за сделката за облеклото на армията. Той беше обвинен и за договора за ремонта на изтребителите МиГ 29.

На 19 декември Военно-окръжната прокуратура в София обвини Ненчев, че като действащ министър, през периода 16 декември 2014 г. - 26 януари 2015 г., е склонил умишлено подчинения си началник на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Цанов да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с фирма, спечелила поръчка за изготвяне на военно облекло. 

Това неправомерно прекъсване на законовата процедура било направено с цел обществената поръчка да бъде спечелена от втория класиран - ведомственото „Интендантско обслужване” ЕАД.

Освен това разследване на Софийска градска прокуратура е установило, че на 26 април миналата година между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 броя двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 броя двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666/ лв. 

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    борката кереза -енженер
    1 0
    17:01, 4 яну 2017
    Какво падение за армията --Имахме при соца министър ДОБРИ ДЖУРОВ а сега някасъв мишок Ненчев и армия от 15 000 души колкото е нащата ЛОВНА дружинка Абсолютен резил
Последни новини