22 °C

Унищожиха над 100 000 птици заради инфлуенцата

26 са констатираните огнища на инфлуенца по птиците в страната. Това е станало ясно по време на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Огнищата са в 9 области на страната: Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол.

С последните констатирани огнища ще бъдат унищожени общо 116 308 птици.

В Националния оперативен щаб участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Предвижда се в борбата със заболяването да се включат и затворници. Това ще става със съдействие на правосъдното министерство.

На заседанието на щаба е обсъдено евентуално да се удължи срокът за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и повторно заселване на обектите. Представителите на птицевъдния бранш са предложили по-стриктни мерки. Една от тях е обектите в засегнатите райони да бъдат повторно заселени 6 месеца след приключване на мерките по ликвидиране на огнището.

От БАБХ поясняват, че съгласно настоящото законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.

Служителите на реда оказват съдействие при ликвидиране на огнищата. Те следят дали се спазват наложените мерки за контрол на заболяването и ограниченията за движение на птици. Следи се и за повишаване информираността на населението по места. Особен фокус се поставя върху стопаните на птици, които се отглеждат в "заден двор".

От БАБХ припомнят, че със заповед на земеделската министърка е забранен ловът на пернат дивеч, както и разселването му. Ограничението важи за територията на страната. Предстои да се проведат срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки на населението. В тях ще участват официални ветеринарни лекари по места. Целта е запознаване с епизоотичната обстановка, мерките за контрол, надзора и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.


Източник: news.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 24.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини