Спецекипи на всички проходи и входове на Смолян: Връщат автомобили с летни гуми

    В очакване на снега: Има минерална вода на склад за около седмица, осигуени са запаси от гориво, проблем са само селата извън ВиК мрежата

    "Предвид метеорологичните прогнози, към настоящия момент ние сме особено внимателни и считам, че институциите към момента 
    са в пълна мобилизация и готовност да реагират при екстремни снеговалежи, такива каквито се прогнозират", обяви днес прде СмолянБГвести.нет областният управител на Смолян Недялко Славов. Според него институциите са в пълна мобилизация и готовност да реагират на прогнозираните валежи. Славов наблегна на апела на всички държавни институции към гражданите да не  тръгват на път, освен ако не им се налага. Ако все пак го направят  трябва д аса подготвени - като водачите итака  съответно моторните 
    превозни средства. "Защото, за да можем да почистваме пътищата при тези валежи, които се прогнозират, ние сме поставили патрули от КАТ, Пътна полиция и Държавна автомобилна инспекция на входовете на областта, които да проверяват моторните превозни средства“, обобщи взетите мерки за пътищата Славов.

    Той обясни, че екипите ще проверяват дали автомобилите са подготвени да пътуват съобразно условията и съобразно наложените ограничения и ако не са, ще бъдат връщани и пренасочвани. Очаква се да има ограничения и на товарния трафик- за движение без ремаркета и полуремаркета, както и за движение само с вериги.

    Мобилните оператори са дали уверения, че „техните съоръжения са доста по-надеждни от 2015-та година“, т.е. клетките са заредени с достатъчно гориво и са готови за работа без продължително електрозахранване, на бойна нога са аварийните екипи на електроснабдителното дружество и системният оператор.

    „Притеснения по-сериозни имаме единствено с водоснабдяването, тъй като поради сушавия сезон и поради това че продължително време имаше ниски температури, голяма част от резервоарите на малките населени места са замръзнали и изпитваме проблем с 
    водоснабдяването в тези населени места. 
    Но подчертавам, че става въпрос за села, които не са захранени към ВиК Смолян. Там където ВиК обслужва се включват и техни екипи, и нещата бързо се решават“, обобщи ситуацията областният управител и допълни, че през последните седмици само в Община Смолян е имало проблеми с водоснабвядането в над 50 населени места..

    Според направената проверка складовете в града разполагат с достатъчни за около седмица запаси от минерална вода и при нужда ще може да се реагира. Славов допълни, че са проверени и наличните запаси на бензиностанции и газстанции с горива.

    По неговите думи пътноподдържащата фирма разполага по договор с над 120 машини, включващи роторни снегорини, грейдери и самосвали с монтирани устройства за разпръскване на инертните материали за опесъчаване. Има готовност за мобилизиране на техника от вътрешността на страната.Ако се наложи дори и за превантивно почистване ще се спира движението на товарните автомобили. „Ние разполагаме и с други ресурси от други фирми, можем да мобилизираме и горска техника, и техника на други институции, най вече на 101-ви алпийски батальон и на Гранична полиция“, каза още Славов. Най-големите притеснения властите имат от възможността за паднали дървета, затова е създадена координация на отделните служби, които дори са в обща група във Вайбър, за да може да комуникират на  мига и всички заедно да вземат незабавни мерки според ситуацията.

     СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини