На Богоявление в Смолян: Осветиха бойните знамена на 101 Алпийски батальон, на 21–ви Пехотен средногорски полк и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан

    На 6 януари в Смолян беше отбелязан -Богоявление и 169 години от рождението на Христо Ботев

    Най-тържествената и повдигаща духа церемония беше по освещаването на бойните знамена и последвалото литийно шествие, начело с духовия оркестър към мястото на традиционното хвърляне на Кръста в река Черна край Спортната зала.

    Преди това архиерейският наместник на Смолянската духовна околия архимандрит Висарион отслужи св.Литургия, а в присъствието на кмета Николай Мелемов, областния управител и командира на Батальона подполковник Димитър Кацаров, войниците, офицерите и сержантите от Българската армия, пред храма „Св.Висарион Смолянски” извърши и Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101 Алпийски батальон, на 21–ви Пехотен средногорски полк, освободител на Родопите по време на Балканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан. След това поръси с благословената Богоявленска вода миряни и гости на празника.

    Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение. Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Градоначалникът припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.

    „На военнослужещите пожелавам успех в мисиите у нас и зад граница, да се връщате живи и здрави при вашите семейства, и най-вече – мисиите ви да бъдат изпълнявани в мирно време!”, каза в приветствието си областният управител Славов.

    „Дълбоко вярвам в силата на днешния празник, в силата на Богоявленският кръст, който носи здраве и берекет, в силата на освещаването на бойните знамена. Смятам, че това е причината, наред с храбростта и смелостта на българските войни, бойните ни знамена никога да не попадат в плен, въпреки множеството битки, в които е влизала нашата армия. Уважаеми военнослужещи, дълбоки благодарности към вас за достойнството и професионализма, с които изпълнявате вашите мисии по отбрана и сигурност и затова, че поддържате българския дух, подхранвате българския патриотизъм. Нека връзката между народа ни и Българската армия бъде винаги силна, нека доверието към Българската армия, като символ на Българската държава бъде винаги толкова високо!”, каза Славов и в заключение честити празника на всички.

    След това шествието, предвождано от иконите и духовата музика премина през центъра на града, въпреки обилния снеговалеж, до мястото, където по традиция в Черна се хвърля Кръста.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини