Хасковски адвокат спря рекета на частния съд със закон

    От следващата седмица всички български граждани, които получат съобщения, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчетата.

    Това заяви омбудсманът Мая Манолова, след като депутатите приеха предложените от нея промени в Гражданския процесуален кодекс, с които се забранява частните арбитражни съдълища да разглеждат потребителски спорове и да събират дългове. Манолова обясни, че след като законът се обнародва, от следващата седмица всички граждани, включително и тези, които имат висящи дела, мога да хвърлят решенията им кошчето за боклук.

    Казусът с частните арбитражни съдилища беше огласен от Тодор Ташев от хасковската адвокатска колегия. Той бе направил правно проучване, което показваше, че според правилата на тези съдилища човек може да бъде осъден без дори да разбере. Според юриста правилата на Арбитражите даваха широки възможности на монополистите да съдират кожата на потребителя с ред юридически уловки.

    Тодор Ташев бе изпратил писма не само до омбудсмана, но и до правната комисия в тогавашния парламент (става дума за 2014 година), както и до министерството на правосъдието.

    “Нещата в другите институции заглъхнаха, но Мая Манолова проби”, коментира за Haskovo.net Тодор Ташев.

    В Хасково също бе регистриран Арбитражен съд “Юстиция”. Репортер на Haskovo.net се опита да се свърже с тях по телефона, но се оказа, че номерът не е активен и разговор не може да бъде проведен. Според хасковски юристи частният съд е хлопнал врати месеци след като проблемът стана публично известен. Арбитражите обаче нямат определен район на компетентност и можеха да разглежда спорове от цялата страна.

    "Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите, частните арбитражни съдилища.

    Искам да благодаря на депутатите в различни цветове, че защитиха гражданите и правото им да се защитават в държавен съд, а не да бъдат рекетирани от частни съдилища", допълни Мая Манолова.

    По думите й законът предвижда по всички висящи производства и такива, които ще се заведат в следващите няколко дни да има незабавно прекратяване, тъй като тяхното разглеждане от арбитражни съдилища е недопустимо.

    Днес гласуването на второ четене на промени в Гражданския процесуален кодекс парламентът реши арбитражните съдилища да се вписват в регистъра към Министерство на правосъдието. Съгласно приетите промени в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за Гражданския процесуален кодекс, с които се изменя в Закона за международния търговски арбитраж, председателите на арбитражните съдилища трябва да представят до министъра на правосъдието заявление за вписване в регистъра на арбитражните съдилища към министерството.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Бр
      Браво!
      96 -5
      14:28, 12 яну 2017
      Адмирации на адвокат Тодор Ташев за свършената работа и такива като арбитражи - гъзитражи да ги няма никъде ! :))))))))))))))))))))))))
    • 2
      Да
      Да
      87 -4
      14:51, 12 яну 2017
      го направят министър на правосъдието. Евала на хора като Ташев.
    • 3
      По
      поздравявам ги и двамата
      81 -3
      15:09, 12 яну 2017
      Поздравявам и Ташев и Мая Манолова. Браво. Ние българите (става дума за всички хора, които живеят на територията на България) имаме нужда от такива хора. Не забравяйте и нещо много важно - ако тези двамата се бяха примирили закона щеше да си остане.Значи трябва да сме непримирими, трябва да изискваме, да протестираме и да си искаме добри закони и тяхното правилно спазавне! Друг изход няма съграждани.
    • 4
      Т.
      Т.Тошев
      62 -3
      15:22, 12 яну 2017
      Браво и едно голямо благодаря
    • 5
      Ме
      Мечкаров
      25 -27
      15:23, 12 яну 2017
      ДА поздравим и дядо Добри Беливанов и екипа му че изчисти снега и хвърля луга по тротоарите ! Така няма да има повече пострадали и оперирани за по Хиледарка в Хасковската травматология !Беливанов и неговия ГУРО са достойни за голямата награда един голям.
    • 6
      Ха
      хасковлия
      52 -1
      15:38, 12 яну 2017
      " Юстиция" Хасково беше сътворен от Пламен Колев,братовчед на адв. Захариева. Един алчен човек със съмнителни качества. Хасковлия, който се подвизава от години в София, вече май не, бивш сценичен работник в хасковския театър.Изживяващ се с години като голям финансист. Работи и във финансовото разузнаване! Жалък човечец! Около него само простотии и алчност за пари!
      • АБСОЛЮТНО Всичко е вярно -само едно допълнение --преди да стане сченичен работник беше шофьор на такси и взимаше двойни тарифи на клиентите --и затова го намушкаха с отверка в главата повече от 10 пъти в Димитровград
        Едвам оживя това отвратително човече --доста хора са пострадали от него
    • 7
      Ощ
      Още нещо
      33 -2
      19:57, 12 яну 2017
      Сега остава да махнат и Частните Съдии Изпълнители (ЧСИ) които са абсолютно излишни в решаване на спорове,а са създадени за да обират хората по най-нездравословният начин,та махнат ли и тях всичко ще е наред!!!
    • 8
      12
      123
      32 -3
      20:30, 12 яну 2017
      ЧСИ са долни обирджии! Има една Кавакова, дори не разбираш как е станало всичко. Вземат си всичко с големи лихви и хич не се интересуват, че сумите са крайно непосилни за хората. Учили за да пият кръвта на народа. Нали сме демокрация. Лихвите по депозитите са стотинки, а техните лихви, т.е. от нашите пари лихвите са стократно повече. Това нещо се нарича дискриминация. Учудвам се как тези " справедливи депутати" са допуснали това. Трябва ЧСИ да бъдат закрити. Достатъчно са кърлежите по полето.
    • 9
      Чо
      Човек в чужбина
      9 -1
      21:59, 12 яну 2017
      Браво
    • 10
      12
      123
      14 -2
      09:27, 13 яну 2017
      Браво на Адвокат Тодор Ташев и Мая Манолова!Дано и другите се събудят!Който знае какво прави ,как да го направи и не се отказва- успява!

    Още новини

    Последни новини