"Да, България" получава заявки за сътрудничество

Партия "Зелените", ДЕОС, ДСБ и "Гражданите" от първия състав на "Реформаторския блок. Това са партиите и политически партньори, които проявят интерес или съвсем открито са заявили желанието си за предизборна коалиция с "Да, България" на Христо Иванов.

Заявката за широк фронт на обединение за борба срещу корупцията бе дадена от "Да, България" на първото им публично събитие. За коалиция все още е рано, се разбра от думите на Христо Иванов. "Разговорите са функция на структуриране на органите и началото на тяхната работа. Предстои ни огромна организационна работа. На този етап оставяме с общото разбиране, че е необходимо широко взаимодействие, но конкретните форми са въпрос на бъдеще, каза Иванов след като внесе документите за регистрация на партията в съда в петък.

ДСБ одобрява създаването на "Да, България", но дали ще си партнира с новата политическа формация тепърва ще се разбере, коментира в четвъртък лидерът на ДСБ Радан Кънев пред телевизия Би Ай Ти. Той даде да се разбере, че е протегнал ръка от първия момент, но добави, че партията тепърва се структурира, по-голямата част от хората в нея нямат опит в политиката и предстои "да се какъв е техният политически идеен облик, какви са техните цели".

Някои от учредителите на "Да, България" в частни разговори изразяват нежеланието си за коалиция с ДСБ, тъй като смятат, че партията е компрометирана, като част от политическото статукво. Такова колебание сред потенциалните избиратели бе засечено и от социологическо проучване на "Екзакта" от тази седмица. 11% от българите гледат с добро око на възможността за евентуално обединение между бъдещите проекти на Радан Кънев и Христо Иванов. 28% възприемат негативно подобна възможност, а 60% нямат мнение.

ДЕОС и Зелените изпратиха послание за коалиция с "Да, България". ДЕОС ще имат общо събрание на 28 януари, на което ще вземат окончателно решение. От Зелените също очакват новата партия да заработи, за да разговарят официално.

"Гражданите" под което се разбират личностите от практически несъществуващия "Граждански съвет" на Реформаторския блок, сред които депутатите Мартин Димитров, Петър Славов, Иван Иванов и Гроздан Караджов участваха в разговорите предшестващи съставянето на "Да, България". Депутатите ги няма сред учредителите на новата партия. В момента, те очакват да видят развитието на партията. Пред тях остава и възможността да се явят на избори с ДСБ. Те обаче не желаят да се явят на избори под партийното лого, а очакват многократно анонсираният нов проект на Радан Кънев, който все още се бави.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини