Ще отмени ли съдът окончателно скъпите винетки?

Делото за винетките периодично привлича общественото внимание, но никоя медия до сега не разбра за какви правни манипулации от страна на МРРБ става дума, за да обясни на обществото защо българските граждани трябва да плащат за лошото управление в сектора. 

Кое е вярно? Когато министър Лиляна Павлова внася своя проект в Министерски съвет, тя изрично казва в изготвения от нея доклад, че “предвид естеството на проекта на постановление на Министерския съвет, по проекта не е проведено обществено обсъждане”.

В хода на делото и с медийните си изяви, Министерство на регионалното развитие (МРРБ) и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) яростно се опитват да докажат, че обществено обсъждане е проведено все пак. А как го доказват, твърдят че проекта на нормативния акт е своевременно качен на сайта на министерството за становище на гражданите. 

Хубава, ама е само как е качен! Проектът е единственият такъв в цялата история на сайта на МРРБ, който не е публикуван в раздела “Проекти на нормативни актове”, а в раздел "Документи", където се публикуват "важни" документи като “Цели на МРРБ за 2014 г.” и “Отчет за изпълнението за 2013 г.”.

Кой нормален човек, ще знае, че може да намери проекта на нормативен акт извън раздела “Проекти на нормативни актове”. Очевидно е, че МРРБ лъжат и са направили опит да се измъкнат като със задна дата качат формално проекта, но на място където никой няма да го види. Как е възможно по тема която събуди такова обществено недоволство, никой, ама абсолютно никой да не направи възражение или оплакване.

По делото е безспорно, че не са постъпили никакви становища.
А какво всъщност е публикувано? Доклад с мотиви или бланка с мотиви? На практика, министър Павлова обяснява увеличението на винетните такси с недостиг на средства, установен в доклад на Световната банка, но такъв доклад и да има, никой не го е виждал по делото. Освен това, министърката очевидно не прави разлика между доклад на Световната банка и доклад на Международната банка за възстановяване и развитие, защото имената на двете "различни" банки се споменават произволно в нейния доклад до Министерския съвет. 

Факт е, че в МРРБ имат доклад със заглавие „Разработване стратегия и бизнес модел за внедряване на електронна система за предоставяне на европейската услуга за електронно събиране на пътни такси /EETS/ и финансово планиране“).

Предметът на този доклад, обаче не касае размера на общите винетни такси, а този на електронните винетни такси, които се предлага да бъдат въведени най-рано през 2018 г., а с последните изменения в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура, тези електронни винетни такси няма да се случат. С други думи, МРРБ се позовава в своя доклад на документ, който не съществува. Тогава какво са "публикували" до гражданите и какво са искали да обсъждат с обществеността? Някой гражданин в държавата може ли да се похвали, че знае какво пише в доклада на Световната банка? Ако въобще съществуваше този доклад, защо МРРБ не го представиха на обществото. 

За лъжата на МРРБ, че не са скрили приемането на цените на винетктите, може да се съди и по още един безспорно установен факт - липсата на публикация на сайта strategy.bg. На този сайт, държавната администрация е длъжна да публикува всички документи, които са от значение за обществото, за да могат заинтересованите лица да изразят мнението си. Такава публикация отново няма! Защо! Отговор няма! Съдът очевидно се опита да спаси до колкото може МРРБ, като посочи, че не е задължително публикуването в този сайт, но остава отворен въпроса, ако МРРБ са искали да обсъждат въпроса за цените на винетките, защо не са използвали възможността за това, чрез този сайт? Ако се разгледа съдържанието на страницата става ясно, че всички други проекти на нормативни актове и стратегически документи се публикуват.

Защо точно проекта на ПМС-то за винетките го няма там? Възможен отговор: МРРБ не са искали публичност! Каква е истината за увеличението? Има недостиг на средства, което не е вярно! Колко пъти министър Павлова се хвалеше през 2016 г., че турските гастербайтери и тировете пътуват без винетки? Ако имаше някакъв контрол върху безплатното ползване на пътищата, нямаше и да става дума за увеличение. Такъв контрол обаче явно няма и се получава, че българите плащат, за да могат чужденците и по специално турските гастербайтери (съгласно изявленията на Павлова от август 2016 г.) да пътуват комфортно през страната.

Нито в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура в България 2016-2022 г., нито в Средносрочната оперативна програма за изпълнение на стратегията, приети от Министерски съвет, е предвидено конкретно увеличаването на цената на винетните такси. Събираемостта на приходите от такси, а не цената на таксата, е проблемът. В тези “стратегически” документи не се споменава, че разходи за поддръжка на пътищата са се покачили с 44 % за един автомобил, за да стане годишната винетка от 67 лева на 97 лева.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Сл
    Сланинко
    6 -1
    11:33, 15 яну 2017
    Аз си карам без винитка и хич ми не пука Защо ще им пълня гушите на тия прасета
  • 2
    !!
    !!!
    7 0
    15:56, 16 яну 2017
    Ама за винетките и за гражданската отговорност,трябва да се направи референдум да бъдат премахнати,защото това си е чиста кражба от хората.Нито улиците се оправят с парите от винетките,нито от застрахователите можеш да вземеш нещо.
Последни новини