8 души притежават половината богатство на света

Осем души притежават половината от богатството на света - ниво на неравенство, което "заплашва да раздели обществата ни".

Това показва доклад на британската независима организация Oxfam преди откриването на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, съобщават "Франс прес" и ABC.

Богатството на най-бедните 3,6 милиарда души в света е еквивалентно на състоянието на шестима американски бизнесмени, един от Испания и един от Мексико.

Сред тези осем души са основателят на Microsoft Бил Гейтс, съоснователят на Facebook Марк Зукърбърг и Джеф Безос, основател на Amazon.

Приходите на най-бедните 10% в света са се увеличи с по-малко от 3 долара на година между 1988 и 2011 година, докато при най-богатите 1% - 182 пъти повече. 

Британската организация посочва връзката между голямата пропаст богати-бедни и ширещото се недоволство към политиците по света.

"От "Брекзит" до успеха на Доналд Тръмп на президентската кампания, притеснителното увеличение на расизма и ширещото се разочарование от политиците - има нарастващи признаци, че все повече и повече хора в богатите държави не са склонни повече да толерират статуквото", се казва в новото изследване на Oxfam "Икономика за 99-те процента".

Организацията пояснява, че новите данни за разпределението на богатството от държави като Индия и Китай е подтикнало Oxfam да ревизира изчисленията от миналата година, когато съобщи, че половината богатството на света е в ръцете на 62 души.

Неравенството е един от основните въпроси на световния форум в Давос от вторник до петък, където 3000 души ще се съберат на ежегодното събитие.

Темата на тазгодишната среща е "Отговарящо и отговорно лидерство", която е в отговор на "враждебността към глобализацията, довела до два изненадващи изборни резултата и надигане на популизма на Запад".

В доклада си Oxfam призовава за увеличаване на данъците за богатите и корпорациите, както и сключване на световно споразумение за прекратяване на конкуренцията между държавите за по-ниски корпоративни данъчни ставки. Също така организацията заклеймява лобирането за корпорации, бизнес и политика, призовавайки за задължителни обществени регистри за лобиране и по-силни правила за борба с конфликта на интереси.

Най-богатите 8 души са:

Бил Гейтс - 75 милиарда долара

Амансио Ортега - 67 милиарда долара

Уорън Бъфет - 60,8 милиарда долара

Карлос Слим Елу - 50 милиарда долара

Джеф Безос - 45,2 милиарда долара

Марк Зукърбърг - 44,6 милиарда долара

Лари Елисън - 43,6 милиарда долара

Майкъл Блумбърг - 40 милиарда долара.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини