Гръм удари самолет във въздуха (видео)

Видеото е запечатало рядко виждания момент, когато мълния удря самолет във въздуха. 

Пътническият Boeing 747 извършвал редовен полет от Москва до Сочи. Пълният с пасажери самолет излетял от международното летище Внуково малко преди да се стъмни на 2 януари. В този момент имало тежки буреносни облаци и валял дъжд. Докато набирал височина за  2:20-часовия полет до Сочи, мощна мълния удря самолета. Самолетът се приземил на международното летище в Сочи, където наземния персонал проверил за щети.

Макар че видеото е доста зловещо, всъщност това се случва не за първи път, а самолетите са доста добре защитени и затова остават невредими при опасната среща.. 

Според пилота Патрик Смит, автор на книгата „Говори командирът“, мълниите удрят самолетите доста по-често, отколкото можем да си представим. Обикновено за пътниците и членовете на екипажа това остава незабелязано.

„Мълния попада в самолет средно веднъж на две години. Рядко на самолета може да се открият външни поражения – повърхностната точка на входа и изхода на мълнията – или несъществени щети по електрическите системи. Макар че обикновено мълнията не оставя следи“, казва пилотът.

Съвременните пътнически самолети са снабдени със специални средства за защита от удари на мълнии. Много от съвременните самолети имат в конструкцията медни екраниращи мрежи – с тях например са снабдени самолетите от семейството на Boeing 787 и Airbus A350. Тези медни слоеве влизат в ролята на т.нар. Фарадеев кафез, който защитава от електрически ток всичко, което се намира вътре в него.

Горивните резервоари на самолетите, разположени на крилата, са защитени от всякакви искри. Цялата обшивка, структурните съединения, люковете, отворите издържат разряд на мълния, при което температурата достига 30 000 градуса Целзий.

Според статистиката мълниите най-често удрят самолети, летящи в купесто-дъждовни облаци, на височина 2–5,5 км. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини