Горяха непочистени комини в Смолян и Мадан, кои според експертите са най-важните предпазни мерки срещу пожари

Два комина в жилищни блокове в Смолян и Мадан горяха вчера, а причината е , че не са били почистени от сажди и горивни налепи. Огнеборците са успели да загасят пламъците в горящия комин в блок в Мадан и да спасят сградата. Опушени са 50кв. м стени, около 10 квадрата е падналата мазилка. 

От областната противопожарна служба призовават хората да бъдат внимателни и да спазват препоръките, за да избегнат евентуални огнени бедствия в активния отоплителен сезон, тъй като най-много са пожарите заради непочистени комини и неправилно боравене с отоплителни уреди.

Сред най-важните правила са да не се оставят включени електрическите уреди, особено ако в дома няма хора. Специално внимание трябва да обърнете на комина и кюнците на печката с твърдо или течно гориво. Коминът трябва да е почистен от сажди, поради опасност от самозапалване.

Не забравяйте, разпалването на печките с горими течности - спирт, бензин, нафта, газ и съхраняването им са опасни не само заради пожар, но и от експлозия.

Не сушете дрехи на печката, която трябва да е монтирана на негорима подложка, излизаща поне на 50 см пред нея, съветват специалистите. Газовите уреди да не се монтират в мазета и други по-ниски от околния терен помещения, а газовите бутилки да не се подгряват, като най-безопасно място за съхранението им е шкаф на балкона. Експертите съветват още: ако ви се наложи да оставите болен, възрастен или трудно подвижен близък да дълго сам в къщи, помолете съсед да го наглежда. Дайте му телефон, обяснете му как да потърси помощ при нужда. Не забравяйте, че електрическата инсталация има определен капацитет. Ако тя бъде претоварена, рискувате да предизвикате късо съединение.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини