Сергей Лавров кани САЩ да участват в преговорите за Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров смята, че правителството на Доналд Тръмп в САЩ трябва да бъде поканено на преговорите в Казахстан за мир в Сирия.

Лавров изрази надежда, че Русия може да сътрудничи с Тръмп по сирийските въпроси по-добре, отколкото с правителството на Обама, предадоха Ройтерс, ТАСС и БТА.

"Надявам се, че взаимодействието във връзка със сирийската криза, както и по други проблеми, ще е по-ефективно, отколкото с администрацията на Обама", каза министърът на пресконференция в Москва днес.

Русия смята, че на преговорите за Сирия, насрочени за 23 януари в Астана, е редно да бъдат поканени представители на ООН и на новата администрация в САЩ. Москва разчита Вашингтон да приеме поканата и "да бъде представен с експерти на всички възможни равнища".

За тази позиция миналата седмица съобщи Турция, която заедно с Русия посредничи за мирно уреждане в Сирия.

Преговарящите в Астана трябва да се разберат за пълноправно участие на сирийските полеви командири в политическия процес, отбеляза Лавров.

Русия е готова да гради отношенията със САЩ, ЕС и НАТО на равноправна основа, при взаимно съобразяване с интересите на страните и взаимно уважение, каза Лавров.

"Ще повторя: без внос на ценности, без опити да ни бъдат натрапвани някакви ценности", добави той.

Прагматизъм и "месианство"

Москва не влага никакви месиански идеи във външната си политика, увери Лавров. Русия приветства изявленията на Тръмп, че всяка страна трябва сама да носи отговорност за собственото си развитие, посочи той.

Бъдещето на отношенията между Русия и САЩ, на отношенията между САЩ и околния свят като цяло ще стане ясно, едва след като започне работа новата администрация във Вашингтон, отбеляза руският външен министър. В момента е "съвсем безсмислено да говорим за това", каза той.

През 2016 г. тероризмът стана основната международна заплаха, но световната общност не успява да се сплоти, за да се бори с него, посочи Лавров. Като причини той спомена по-специално противоречията в базовите външнополитически принципи на различните държави - "прагматизма" и "месианството".

Изявленията на Доналд Тръмп и на екипа му показват, че новата администрация в САЩ няма да прилага двойни стандарти в борбата с международния тероризъм, смята руският първи дипломат.

Оплакванията на посолството на САЩ в Москва, редовно отправяни към руското външно ведомство през управлението на администрацията на Барак Обама в САЩ, че американските дипломати работят "в непоносими условия и на посланика е затворено кислородното кранче за контакти", не се потвърдиха при проверка на властите, увери Лавров.

По време на втория мандат на Обама САЩ все по-активно вербуваха руски дипломати, отбеляза освен това той.

Коментари в сайта

Последни новини