Германският конституционен съд не забрани крайнодясната НДП

Германският Конституционен съд отхвърли искане на горната камара на парламента - Бундесрата да се забрани крайнодясната Националдемократическа партия.

НДП е обвинявана в расизъм и антисемитизъм, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

В близо 300-страничното съдебно решение съдиите в Карлсруе постановяват, че НПД застрашава Конституцията и по същество е близка с националсоциализма, но според тях партията не е в състояние да застраши сериозно демокрацията, съобщава "Шпигел".

Председателят на Федералния конституционен съд Андреас Фоскюле заяви, че макар и партията да си поставя противоконституционни цели, "в момента няма конкретни данни, че действията й ще се увенчаят с успех".

Бундесратът внесе иска за забрана на НДП в края на 2013 г. Това бе втори опит за забрана на тази партия. През 2003 г. съдът отхвърли подобен иск, защото доказателствата срещу НДП са били събрани отчасти чрез внедрени в партията правителствени информатори.

Партията не е парламентарно представена. Има 5000 членове. На общинско ниво в Германия НПД е доста активна, особено в Източна Германия. На места на Запад също има сериозни успехи, като взима над 10% от гласовете. Представени са в Европарламента с един депутат - Удо Фойхт. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини