Кметът на Челопеч е обвиняем и отстранен от длъжност

Спецзвеното „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура обвини кмета на Челопеч Алекси Кесяков в престъпление по служба, а съдът го отстрани от длъжност.

Разследването срещу него е образувано през юни 2016 г., а с постановление на главния прокурор е разрешено да се проведе под ръководството и надзора на „Антикорупция“. 

Кесяков е обвинен в това, че на 28.04.2014 г., в село Челопеч, в качеството си на длъжностно лице, е нарушил служебните си задължения, от което бюджетът на общината е бил ощетен с 50 000 лева. Според държавното обвинение от това са настъпили значителни вредни последици - нарушаване на финансовата дисциплина на бюджета, уронване на престижа и разколебаване на общественото доверие в общинската администрация, като орган който осъществява местното самоуправление. 

Разследването е установило, че Кесяков е разпоредил по телефона на главния счетоводител на общината да изготви и подпише платежно нареждане, с което на консорциум е преведена сумата от 50 000 лева. В нареждане, по указание на кмета, е било вписано несъществуващо правно основание – „ искане 3 по договор“, като той е знаел, че такова плащане не се дължи. 

Към същия момент консорциумът е участвал в процедура, обявена от община Челопеч, за текущ ремонт на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и в сградата на ОДЗ „Х. Кр. Андерсен“. Едно от изискванията за допускане до процедурата е било наличност на парични средства в банкова сметка и представяне на банкова референция за това.  

По досъдебното производство са изискани множество документи, разпитани са свидетели и са събрани доказателства чрез Специални разузнавателни средства. 

По искане на прокуратурата Окръжен съд – София е отстранил от длъжност кмета на Челопеч. Алекси Кесяков е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава, уточниха от прокуратурата.

Алекси Кесяков е роден през 1970 година, инженер, завършил е Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София и управлява Челопеч още от 2003 година. Женен е, с три деца, пише на сайта на общината.

Вчера съдът отстрани от длъжност и кмета на Пловдив Иван Тотев, който беше обвинен в престъпление по служба при строителството на зоокът, от което общината била ощетена с 1 млн. лв.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини