"Българската Коледа" събра над 2,5 млн. лв., молби се приемат целогодишно

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива "Българската Коледа" от началото на кампанията на 30 ноември м.г до днес, 17 януари 2017 г. Резултатите от тазгодишното издание, което се провежда за 14-и пореден път под патронажа на държавния глава, бяха представени от прессекретаря на президента Мария Иванова и Дарина Владова - съветник на президента по "Българската Коледа". Екипът на държавния глава благодари на над 2 800 индивидуални дарители и 430 компании и организации, които досега са превели по банков път, чрез ПОС терминал или през системата еPay 1 808 000 лв. В полза на кампанията до този момент са изпратени 782 000 смс-а и гласови обаждания (на стойност 1 лв.), като дарената сума от тях е общо 782 000 лв.

До момента в администрацията на Президента са постъпили 170 заявления за подпомагане на деца. Молби от общо 20 лечебни заведения са подадени и за закупуване на медицинска апаратура със средства от "Българската Коледа". Степента на възстановяване и оцеляване на децата с тежки хронични заболявания зависи до голяма степен от техниката, с която разполагат здравните заведения, затова кампания 2016/2017 г. ще осигури високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на децата с тежки хронични заболявания, посочи прессекретарят на държавния глава.

Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията. Независимо че през 2017 г. инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата с тежки хронични заболявания, Експертният съвет и Комисията към "Българската Коледа" ще разгледат всички постъпили заявления и вземат решение за необходимото и възможно подпомагане. Информация за реда за кандидатстване и нужните документи са публикувани на сайта на "Българската Коледа", обясни Дарина Владова. Молби се приемат целогодишно.

Над 30 млн. лева са набраните средства от инициативата от нейното създаване досега. 3409 деца са получили помощ, за да се преборят с болестта, а 229 лечебни заведения в цялата страна са получили съвременна високотехнологична апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация.

Дарения могат да бъдат правени целогодишно. Начините за даряване са публикувани на сайта на "Българската Коледа". Средства могат да се даряват и чрез изпращане на смс-и на номер 1117 за всички мобилни оператори или гласови обаждания на 09000 1117 от стационарни телефони.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини