Десет неща, които трябва да знаете за Viber

1. Viber по всяка вероятност вече разполага с мобилния ви номер – дори и никога да не сте му го давали

Едва ли го осъзнавате, но когато си инсталирате Viber, приложението сваля копие от целия телефонен указател на мобилното ви устройство. Viber използва тази информация, за да ви свърже със всички ваши контакти, които вече са си инсталирали месинджъра.

Това означава, че дори и никога досега да не сте си инсталирали Viber, вашият мобилен номер най-вероятно вече се намира в базата данни на приложението, където е бил „предоставен“ от някой ваш приятел. ОСвен това Viber съхранява метаданни за вашата активност: информация за направени обаждания и съобщения, продължителност на обажданията и т.н. Всичко това е обяснено в политиката за работа с лични данни на Viber.

2. Ако смените мобилния си номер, вашият Viber акаунт може да попадне в ръцете на някой друг

Viber използва вашия мобилен номер като идентификационен номер (мислете за него като за ЕГН). Когато смените мобилния си номер, Viber продължава да ви идентифицира чрез него, а не чрез новия номер. Проблемът е, че мобилните оператори често дават освободените мобилни номера на нови абонати. Ако някой получи стария ви мобилен номер и реши да си инсталира Viber, той ще влезе във вашия VIber акаунт.

Решението на този проблем е просто: ако смените мобилния си номер, задължително деактивирайте Viber акаунта си и си направете такъв с новия мобилен номер. Това премахва възможността старият ви акаунт да се озове в чужди ръце.

3. Viber (почти) винаги разкрива на другите кога сте онлайн

За разлика от други месинджъри като Skype, където можете да скриете статуса си, Viber винаги сигнализира на другите абонати, когато сте онлайн. Е, всъщност невинаги – в съпорт центъра на Viber са регистрирани случаи, при които статуса на абоната не отговаря на изписаното от Viber. Но като цяло правилото е, че когато телефонът ви е свързан към интернет, Viber казва на всички абонати, че сте оналйн.

Имате възможност да скриете, че сте онлайн, но тогава и вие няма да можете да виждате кой е на линия.

4. Viber може да показва местоположението ви с всяко съобщение, което изпращате

Звучи невероятно, но въпреки голямата популярност на Viber в България все още много абонати не знаят, че с всяко изпратено от тях съобщение те изпращат и географските си координати – освен ако не са изключили услугата за геолокация. Тази функция – и как да бъде спряна – са обяснени в тази статия. Много потребители на Viber обаче съзнателно я държат включена и изпращат местоположението си на всеки, с който си пишат.

5. Ако блокирате някого в група, това не го спира да вижда вашата активност в групата

Viber дава възможност да блокирате абонати и изпращаните от тях съобщения. Когато го направите, блокираният абонат не получава никаква индикация, че е блокиран. Това правило важи и когато блокирате абонат в група. Разликата там е, че блокираният абонaт продължава да вижда активността ви в групата – също както вие продължавате да виждате неговата. Блокирането важи само за съобщения и обаждания между вас двамата.

6. Старите версии на Viber могат да се подслушват, тъй като не поддържат криптиране на трафика. През април 2014г. няколко специалисти по онлайн сигурност хвърлиха бомба, след като откриха, че Viber не поддържа криптиране на част от генерирания от потребителите трафик. Оказа се, че стотиците милиони потребители на приложението изпращат снимки, клипчета и географски координати през Viber, които лесно биха могли да бъдат прихванати от лаптоп с инсталиран софтуер за анализ на интернет трафик. Какво означава това ли? Представете си, че сте в мола или в заведение, където има безплатен безжичен интернет. Ако се включите към wifi мрежата и използвате Viber, генерираният от вас интернет трафик може да бъде прихванат от някой с подходящия лаптоп и софтуер. Viber веднага реагираха и всички нови версии на програмата криптират трафика на потребителите. Но опасността остава за тези от вас, които все още използват стара версия на Viber. Затова, ако отдавна не сте обновявали Viber, направете го веднага.

7. Възможно е Viber да приема обаждания от мобилен телефон като Viber обаждания. От компанията не обичат да говорят много по темата (не отговориха на имейл с въпроси), но очевидно Viber иска да събира такси за терминиране при международни обаждания. Обикновено тези такси се начисляват, когато абонат на един мобилен оператор звънне на абонат на друг мобилен оператор. Някъде от 2013г. насам Viber се опитва да интегрира основната си услуга (гласови обаждания и текстови съобщения) към традиционната мобилна телефония: така че софтуерът да участва в терминирането на разговорите и да генерира приходи от това. По думите на Талмон Марко, основател на Viber, компанията е провеждала тестове с лимитиран брой абонати в тази посока. Това означава, че е възможно обаждане от чужбина да бъде получено като обаждане през Viber – дори и ако обаждащият се няма инсталирано приложението на телефона си.

8. Ако дадете на някого мобилния си телефон, той може да инсталира вашия Viber акаунт на компютъра си. Това е възможно, тъй като Viber поддържа т.нар. първични и вторични устройства. Първичното устройство обикновено е мобилният ви телефон, от който първоначално сте се регистрирали във Viber. Освен него вие можете да инсталирате Viber със същия акаунт и на други устройства като лаптоп, настолен компютър или таблет, които са вторични.  Когато активирате Viber на вторично устройство, софтуерът ви изпраща код за активиране на основния акаунт, който е инсталиран на мобилния ви телефон. Ако някой разполага физически с мобилни ви телефон, той може да инсталира Viber на лаптопа си, да го регистрира с вашия мобилен номер и да види какъв е кодът за активиране. По този начин неговият лаптоп става вторично устройство към вашия акаунт и той може да чете кореспонденцията ви.

9. Групите във Viber не могат да се изтриват от никого; дори от техните създатели. Viber групите са удобен начин за споделяне на информация между много хора, но имат един недостатък – веднъж създадени, споделената в тях информация не може просто да се изтрие. Дори създателят на групата няма такива правомощия – той може само да напусне групата чрез опцията Leave and Delete. Тази опция обаче не изтрива групата, а просто изтрива груповия чат от акаунта на създателя. За останалите участници групата продължава да съществува и те могат да виждат цялата публикувана в нея информация. Групите във Viber се изтриват автоматично едва след като всичките им членове ги напуснат.

10. Премахването на Viber от мобилния телефон не изтрива акаунта ви. Е, поне не веднага. Част от потребителите си мислят, че е достатъчно да изтрият Viber от телефона си, за да затрият своя акаунт. Но дори след изтриването на Viber вашата кореспонденция остава на сървърите на приложението в продължение на 45 дни. След този срок тя се изтрива, но дори и тогава Viber продължава да помни вашия акаунт. Ако искате незабавно да изтриете вашата Viber комуникация, по-доброто решение е да деактивирате акаунта си

Източник: questona.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ме
    мерси
    12 0
    15:16, 18 яну 2017
    беше ми много полезно.
Последни новини