СИРИЗА за 8-те турски военни: Гърция е правова държава

Гърция е правова държава и всички международни конвенции, подписани от гръцката държава се спазват.

Това се казва в цитирано днес от гръцките медии съобщение на управляващата партия СИРИЗА по повод решението на гръцкия Върховен съд против екстрадирането на осемте турски военнослужещи, поискали политическо убежище в Гърция. 

В съобщението се отбелязва, че разделението на властите в Гърция е напълно спазено и че Върховният съд е взел това свое решение въз основа на тези принципи, предаде БТА. 

"Турция преразглежда отношенията си с Гърция", пише на челно място в. "Нафтемборики". Изданието коментира, че решението на съда да не бъдат екстрадирани турските офицери, обвинявани от Анкара, че са превратаджии, е предизвикало, както и се очаквало, гневната реакция на турското ръководство, което заплашвало, че решението ще има последствия върху двустранните отношения, тъй като Анкана твърдяла, че то е било взето по политически критерии. 

Вестник "Катимерини" в свой анализ изтъква, че острата турска реакция във връзка с решението на съда съвсем не била гръм от ясно небе и че темата за осемте военни е била повдигана от турска страна на всички нива още от средата на миналата година, в това число и на разговорите между Ципрас и Ердоган. 

Според материала първото, което щяло да проличи занапред от това гневно поведение на Анкара, било в няколко направления. А те се свеждали до това Турция да усложни проблемите, свързани с бежанците, Кипър и Егейско море, в това число и в дългосрочен план, и да засили националистическата реторика спрямо Гърция. 

Вестник "Вима" пише, че острата реакция на Анкара не е била изненада за властите в Атина. Пред изданието дипломатически източник я определил като "напълно очаквана". 

Изданието изтъква, че гръцкото външно министерство не възнамерявало да излезе с отговор по повод на турските реакции.

Дипломати очаквали следващата седмица да е критична, защото щяло да се види дали Турция ще предприеме други действия, за да изрази своето недоволство. 

"Макар че се полагат усилия хладнокръвието да надделее, нервността на Турция не прастава да изисква бдителност", посочва всекидневникът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини