Турция се ядоса на Гърция: край на реадмисията

Турция ще вземе „необходимите мерки“ срещу Гърция, след като съдът отказа да екстрадира турските военнослужещи в родината им, съобщи „Дейли Сабах“.

След опита за военен преврат няколко турски военни избягаха в Гърция. Отказът да бъдат върнати разгневи Анкара. Съдът мотивира решението си с аргумента, че има риск за живота на военните, ако бъдат екстрадирани.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция може да отмени двустранното споразумение за реадмисия с Гърция.

Според турския външен министър решението на гръцкия съд е политическо и то ще се отрази негативно на двустранните отношения между Анкара и Атина.

„Те не са обикновени престъпници“, заяви Мевлют Чавушоглу, подчертавайки, че турските военни са искали да убият президента на страната Реджеп Ердоган.

Военните и техните адвокати заявиха, че в Турция не могат да се надяват на честен процес срещу тях и има риск за живота им, ако се върнат там.

След опита за военен преврат в южната ни съседка властите започнаха масово преследване и чистки на всички нива в държавата. В страната бе обявено извънредно положение, а под удара на закона попаднаха хиляди полицаи и военни.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини