Йемен обвини хусите за взривяването на 300 джамии

Йеменското правителство обвини бунтoвниците хуси за взривяването на 299 джамии в страната. Други стотици ислямски храмове са превърнати в места за убийства и измъчване на затворници, казарми, складове за оръжие или са почти разрушени, предадоха световните информационни агенции. 

Това се казва в изявление на властите след посещението на главния мюфтия на Саудитска Арабия. Обсъдено е било засилването на двустранните връзки. Както е известно, Рияд е съюзник срещу хусите и обвинява Иран, че ги подпомага. 

Йеменските бунтовници хуси и силите, верни на бившия президент Али Абдула Салех, обявиха през ноември създаването на правителство на националното единство в страната. 

В Йемен от 2014 година продължава въоръжения конфликт, в който от една страна, участват бунтовниците хуси от шиитското движение "Ансар Ала" и лоялните на бившия президент Салехи армейски части, а от друга страна - правителствените сили и движения, които са лоялни на президента Абд Раби Хади.

Коалицията, начело със Саудитска Арабия, се намеси пряко в йеменската гражданска война през март миналата година. Оттогава се провалиха редица опити за прекратяване на огъня. Броят на убитите и ранените в конфликта вече е над 40 000. Милиони живеят в условия на тежката хуманитарна криза

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини