Тирове чакат, хотелите – празни: Бизнесът е големият губещ

Милиони левове губи бизнесът заради рекордния студ и обилните снеговалежи през зимата. Най-големи са загубите за превозвачите, но са засегнати и други ключови сектори в икономиката.

С часове, а понякога и с дни чакат шофьорите на тирове, за да преминат границата ни. Традиционна стана вече и опашката на границата с Румъния на Дунав мост при Русе. Много от шофьорите споделят, че са на предела на нервите си. Най-засегнати са именно транспортните фирми, разказва Нова тв.

От студеното време и обилния снеговалеж обаче загуби понесоха и фирмите в сектор търговия, в строителството и в туризма. Загубите се дължат основно на неизпълнение на сроковете, което води до санкции, на повишени разходи за електричество и отопление и на големия брой болнични на служители. За да не се стигне до срив на отделни сектори или компании, съветът е те да са максимално гъвкави.

Постепенно се нормализира обстановката в Смолянска област. Лошото време обаче доведе и до отлив на туристи. Хотелиерите в Родопите отчитат хиляди левове загуби.

През последните дни са анулирани резервациите във всички хотели в Чепеларе и 20 % от резервациите в Пампорово. От почивките се отказали предимно българските туристи. "Ситуацията е - сняг има, хора няма. Доста наши гости се наложи да откажат резервациите поради факта, че не могат да пристигнат от Бургас, от Велико Търново, от София дори. И това за нас е пагубното. Персонал, електричество, отопление всичко е в експлоатация в момента и то просто през комина излиза, през комина", коментира Росен Кефилиев, собственик на хотел в Чепеларе.

Най-потърпевши са малките хотели и къщите за гости, които на ден губят хиляди левове.

Хотелиерите обвиняват за ситуацията местната власт. В курортите обаче чистенето на пътищата не спира и през нощта. Лошото време не изплаши чуждите туристи, които изпълниха плана си да почиват у нас.

Сериозен отлив на туристи има в Девин и Златоград.

Добрата новина за бизнеса е, че голяма част от загубите са възстановяеми. А повече сняг означава по-дълъг сезон в курортите ни.

От ситуацията има и печеливши – това са електроснабдителните и газоснабдителните компании.  

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини