СУ " Св. св. Кирил и Методий" в Смолян е избрано да работи по програма за съдебната власт

Едно от най-големите училища в Смолян „Св. св. Кирил и Методий“ , тази година е партньор по образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие“. В изпълнение на Споразумението за сътрудничество между ВСС и МОН, Административният съд в Смолян избра да работи с 10 „а“ и 10 „б“ клас от учебното заведение.

На среща между председателя на Административния съд и ръководството на училището се прие план-програма на предстоящите занятия, които започват на 27 февруари т.г. Гимназистите ще се срещнат с шефа на съдебната институция Игнат Колчев. Той ще бъде и първият лектор по темата „Съдебна система в Република България“. Учениците ще се запознаят със структурата на съдебната система и функциите й, разделението на властите и мястото на Върховния административен съд и административните съдилища, като част от съдебната система в България.

За трета поредна година Висшият съдебен съвет, съвместно с Министерство на образованието и науката, ще проведат образователната програма „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Върховният административен съд и всички административни съдилища на територията на Република България са партньори в тази Образователна програма.

По утвърдена вече традиция, краят на обучението ще бъде отбелязан на „Деня на отворените врати“, когато ще се проведе симулативен процес по административно-наказателно дело.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини