Широка лъка скочи, селото готви бунт заради афганистански младежи, настанени в местното училище

    В Широка лъка смятат, че това е опипване на почвата и опит, след който ще залеят селото с бежанци

    Напрежението сред жителите на селото е достигнало крайна точка, те настояват за незабавно преместване на младежете и готвят бунт

    Цялото село Широка лъка скочи срещу две момчета от Афганистан, които вчера пристигнаха в селото. Младежите са настанени там със заповед на Дирекцията за социално подпомагане в район Сердика, София и са бежанци на по 16 и 17 години, със заповед за полицейска закрила. От вчера след обяд са настанени в сградата, в която се помещава Основното училище на Широка лъка.

    В него учат 27 деца на възраст от 7 до 14 години от Широка лъка и Стойките, както и 8 деца на седмична грижа. Местните жители са абсолютно против чужденците да живеят в селото и да са под един покрив с децата им. Заради проблем,а днес спешно се събра и Общественият съвет към селото, за да се противопостави на съжителството на децата им с двете афганистански момчета. Те не говорят дори английски, нямат медицински изследвания и документи. Официално са под закрилата на закона и имат статут на "непридружени непълнолетни лица".

    Местните хора са категорични, че мястото им не е нито в селото, нито в дома, който не е подготвен за подобни „гости“.

    Според директорката на основното училище Маруся Бочукова, персоналът е недостатъчен и не е обучен за комуникация с подобни лица, нито пък може да даде адекватна грижа за момчетата. В селото няма постоянно полицейско присъствие, нито пък лекар. Непълнолетните чужденци нямат документи, не е ясно от къде са влезнали в страната, били са настанени в бежански лагер и са докарани от военна рампа.

    Хората в Широка лъка са убедени, че няма родител, който ще остави детето му да ходи на училище, в което има подобни лица и всички са повече от притеснени от ситуацията, не заради различната религия на бежанците. Според тях случаят не е просто чиновническо безхаберие, а "опит да се прокара пътя за още такива чужденци, неясни елементи и ако ние си мълчим и търпим, ще ни пратят още, така ще ни залеят с бежанци", категорични са хората в селото.

    Те нямат колебания веднага да преместят децата си в други училища. Така директно се застрашава и съществуването на защитеното към момента учебно заведение, напрежението сред жителите ескалира и вече се обсъждат мерките за гражданско неподчинение и крайни действия, ако афганистанските младежи не бъдат изведени.

    Не само ще блокираме пътища, ще направим всичко, което е нужно това да спре, това е безхаберие на институциите, на някой чиновник, който няма идея какво прави, категорични са хората от селото. На обществения селски съвет всички бяха единодушни, че мястото на двамата не е сред децата, а и за самите тях ще е по-добре да не са там, като се чуха и тежки закани, ако младежите направят някакво престъпление, дори и кражба. 

    “Да не всяваме психоза, но и да не си играем със страха на местните хора“, призова кметът Васил Седянков, който от 5 години управлява делата в кметството. Той обяви, че застава напълно зад исканията на съселяните си, ще обжалва заповедта за настаняване на чужденците в селото, които първоначално са били представени като братя, в последствие се оказали просто познати.  

    Кметът Седянков е водил разговори с министъра на вътрешните работи, който е обещал съдействие. Днес хората започнаха подписка срещу присъствието на младежите, ще се обжалва заповедта им за настаняване в селото и се иска незабавно решаване на проблема, защото утре децата се връщат на училище след междусрочна ваканция.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини