Лидерът на Samsung зад решетките

Лидерът на Samsung Group Лий Дзие Юн беше арестуван рано днес във връзка с предполагаемата му роля в корупционния скандал по високите етажи на властта в Южна Корея. Всичко това е пореден сериозен удар по най-големия производител на смартфони и чипове за памет в света, предава Ройтерс.

48-годишният Лий, който е от най-богатата фамилия в страната, е бил задържан, а в момента се намира в единична килия, в която има телевизор и бюро, посочват от затвора в Сеул.

Лий е заподозрян в скандала с търговия за влияние, който доведе до отстраняването на президента Пак Кън-хе през декември. Ако това решение бъде признато от Конституционния съд, това ще направи Пак първия демократично избран лидер, принуден да напусне.

Акциите на Samsung Electronics понижиха стойността си с 1,1%, докато тези на Samsung CT&T, де факто холдингова компания на Samsung Group, също поевтиняха. Цената им спадна с 2,8%.

Прокурорите имат 10 дни да повдигнат обвинения срещу Лий, въпреки че могат да поискат известна отсрочка. След обвинителния акт съдът ще има три месеца, за да излезе с решение.

Все още не е решено дали арестът на Лий ще бъде оспорвано и дали може да бъде пуснат под гаранция, коментира говорителката на Samsung Group.

Samsung и Лий отричат обвиненията.

„Ще направим всичко възможно, за да се уверим, че истината ще излезе наяве в рамките на бъдещото съдебно производство“, коментира Samsung Group в кратък бриф след ареста на Лий.


 

Източник: investor.bg

Коментари в сайта

Последни новини