Премълчаната история на убийството на Левски и участието на Царска Русия

Предаване на БНР по повод книгата на Янко Гочев „Убийството на Васил Левски. Виновниците: Османската империя, Граф Игнатиев, Иванчо Хаджи Пенчович“.

В книгата, въз основа на богат набор документи, са анализирани и осветлени важни моменти от биографията на Левски с акцент на залавянето и убийството му. Разбити са някои от най-тежките митове в българската история, свързани със живота и революционната дейност на Апостола.

Първият от тях е митът за липсващата правна система на Османската империя. От 1858 година действа Имперският наказателен закон, който по дух е един от най-модерните в Европа и е повлиян от френския наказателен закон. Обаче Османската правна система остава нереформирана по европейски модел. Тя е много тромава и корумпирана. Запазени са големи възможности за политическа намеса в работата на съдилищата както от страна на правителството, така и на чуждите дипломати (посланици и консули). Системното неприлагане, неспазване и нарушаване на османските закони е големият проблем за османското правосъдие през XIX век. Точно такъв е случаят с "делото" срещу Левски.

Вторият мит, който е разбит е за българският народ като колективен предател на Васил Левски. Този мит е създаден, поддържан и отгледан целенасочено в продължение на десетилетия. Пропагандирането му води до неговото дълбоко проникване в съзнанието на българите. Според този мит българите са нация от предатели, станали бездушни наблюдатели на залавянето, осъждането и убийството на Васил Левски?!

Митът за българите като нация от предатели обаче няма документална подкрепа. Лъжа е, че Левски не е бил спасен, защото българският народ не направил нищо, за да го освободи въпреки малобройната му охрана. Тази лъжа е създадена с точно определена цел, за да настрои българите едни срещу други, да ги принизи и унижи, като ги противопостави на техния национален герой Левски.

За краткото време, в което се е разбрало, че Левски е заловен има разработени и дори приведени в действие доста планове за неговото освобождаване. Поради една или друга причина обаче те не са могли да бъдат успешно осъществени. Трудно е било за краткото време от около един месец да се организира акция с успешен изход. А опитите за спасяване на Апостола по дипломатически път удрят на камък. Въобще българите са направили каквото е било възможно според тогавашните им сили и обстановка.

Дебело трябва да се подчертае, че според свидетелства на съвременници на събитията охраната на Левски въобще не е била малка. Съратникът на Левски Христо Иванов-Големия говори за охрана от около 200 души конница в Търново. Захари Стоянов описва както охраната, така и маршрута на нейното движение. Според сведенията, които той е събрал и записал в биографията на Дякона турците успяват да формират цял въоръжен ескорт с численост 250 души, който конвоира Левски към София.

Специално внимание е отделено на двата неуспешни опита за спасяване на Левски, които обикновено се премълчават. В тези опити е заложена идеята за освобождението на Апостола чрез намесата на руската дипломация и зависими от нея лица. Опитът на д-р Рашко Петров да спаси Левски, търсейки както през 1863 година съдействието на руския вицеконсул в Пловдив българина Найден Геров се провалят. Причината е забраната на руския посланик в Цариград граф Н. Игнатиев на своя подчинен Найден Геров да използва служебното си положение за тази цел, макар вече да има прецедент и задържаният по същото дело Христо Стоянов, като руски поданик е освободен!

Този момент е много важен. Той доказва, че руските дипломати са в течение на разследването срещу българите и че са се намесили в полза на свой поданик, който е незабавно освободен.

Най-сериозният опит да се спаси животът на Левски е търсен чрез намесата на международната дипломация. Става дума за акцията на пратеника на Търновския комитет в Сърбия, който през януари 1873 година пристига със специална мисия и жалба, която трябва да бъде предадена на консулите на великите сили. Търси се съдействието за тази акция и на старите сръбски приятели Любен Каравелов и Панайот Хитов. И двамата обаче нищо не предприемат. Остават изцяло пасивни в тази акция за спасяването на Левски.

През 1872 - 1873 година нито Сърбия, нито Русия нямат намерение да спасяват Апостола на българската свобода, разобличил и двете държави като врагове на българския народ. Затова Любен Каравелов и Панайот Хитов като зависими от Сърбия и Русия лица в българското освободително движение бездействат. Това е още един щрих към техния облик на дистанционно управлявани от външни сили български революционери.

В предаването участват: Янко Гочев, акад. Велев, проф. Пламен Павлов и писателката Неда Антонова.

Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Виновни за обесването на Левски се оказват: Османлиите, Царска Русия чрез граф Игнатиев, представител на българските чорбаджии - Иванчо Хаджи Пенчович и поп Марин Поплуканов (а не поп Кръстю), за когото има документи, че пред комисията доброволно е говорил всичко, което знае и то срещу претенции за заплащане. Същият дава подробен портрет на Левски и дори си предлага услугите да помогне в залавянето на Апостола.
    Цялата история е била изопачена от комунистическия режим.
  • 2
    By
    bydlo
    16 -11
    10:53, 19 фев 2017
    Тия така рязко се въртят че, някой ден ще си цунат сами з*дника. Интересно кога ще им светне че, вече китайците са назначени за лоши ?
  • 3
    An
    antiyanko
    16 -22
    13:19, 19 фев 2017
    Защо някой западняк не е спасил Левски, след като... Виж коментара
  • 4
    Об
    обесници
    25 -1
    13:43, 19 фев 2017
    Лицата, спомогнали за обесването на Левски не са никаква изненада. Класически "герои" от миналото и настоящето. Готови на всичко за власт и пари.
  • 5
    Ко
    Котитеря
    24 -26
    13:47, 19 фев 2017
    Янко измисли нова история в която проблясват евроатлантическите ценности Сега мез тия ценности не можем те са като мерудия за всяка манджа а готвачите са ЯНКОВЦИ Няма да се изненадаме някой ден ако прочетем от Янковците че Сталин е убел Ботев Аман от БЪЛГАРСКИ ИБРИКЧИИ
    • На
      напред другари
      19 -9
      17:05, 19 фев 2017
      Хайдееее ,мандраджиите пак са злоупотребили с увеселителните напитки.Сърцата им в Москва, децата и парите в Америка.Четете Янко и се просвещавайте херметически затворени кютуци.
  • 6
    🇧🇬
    🇧🇬
    11 -6
    20:45, 19 фев 2017
    Колко ли премълчани истини ще научим в бъдеще......Дано всички българи да ги научат......Дано научат,че Левски неистова е мразел Русия....Раковски, Зяхари Стоянов,Ботев,Бенковски..Всички възрожденски патриоти-революционери са ненавиждали Русия...Били са достатъчно умни и прозорливи..
  • 7
    Дори Вазов, по време на Първата Световна Война се осаферва и от убеден и краен русофил се преобретява на убеден русофоб, след като Руската Империя нахлува в Добруджа и по Македонският фронт. Генерал Колев спира казаците в Добруджа, изтласква ги и няколко месеца по - късно българската армия крачи по улиците на Букурещ. На македонският фронт "освободителите" също са победени. Няколко поколения българи са лъгани най - безсрамно и нагло изучавайки руската версия на българската история. Крайно време е да изучаваме истинската(българската) версия на собствената ни история, за да спасим идните след нас поколения от заблудите и лъжите сред които ние живяхме.
  • 8
    Поздрави на г-н.Янко Гочев,за това ,че ни дава възможност да се запознаем с истинската си история като народ и държава.Това се нарича историографски труд ,и е базиран изцяло на фактологичен материал.Нищо измислено и недоказано.Типичната за националните предатели позиция,при липса на аргументи да се обижда,оплюва,клевети и да се изливат какви ли не мръсотии и помии по човека дръзнал да засегне русофилството и русофилите в България.И за да не може да говорите ,че това са измислена история и подобни нелепици ,и аз ще кача един малък материал като посочвам и източникът : ,, Българите са имали едно време ,по времето на царете им,една твърде богата литература,която са е съвсем изгубила.Вехтите им летописи ,които са опазени на ръкопис,в манастирите и по черквите ,зели съ са от русите по боя от 1828 и 1829 и съ са занели в Петербург.Освен това фенерските владици съ изгорили едно големо число ръкописи,когато са мъчаха да погърчиът бългаския народ." Вестник "Въсток " от 08.03.1874 г. Още веднъж поздрави и почитания на г-н.Гочев.
  • 9
    Ал
    АЛЪТЬОВЕЦ
    1 0
    00:30, 23 фев 2017
    Този се праи за много висок!, Баче, ,, не по високо от обувките!,,

Още новини

Последни новини