Появи се оферта за машинното гласуване в последния момент

 В последния момент преди края на срока, днес в ЦИК е постъпила оферта за доставка на устройства за машинно гласуване.

Крайният срок за приемане на оферти беше 16,30 часа, а офертата е внесена буквално минути преди това, съобщи bTV. 

По информация на "Капитал" фирмата, която е подала оферта, е "Лирекс". Досега тя не е участвала в обществените поръчки за машини за гласуване. Има опит обаче в осигуряване на касови апарати и системи за таксуване и тарифиране, както и за електронни здравни услуги. 

Процедурата беше пред провал, тъй като до този никой не се наемаше да осигури нужните машини за краткото време до 26 март. Дори и тази оферта не дава гаранция, че на изборите ще може да се проведе машинно гласуване в цялата страна. Предстои разглеждане на офертата и оценка дали отговаря на условията. 

Ако ЦИК не успее да намери машини, вотът ще се осъществява с хартиени бюлетини. Тогава обаче е възможно резултатите да бъдат атакувани в Конституционния съд, след като Върховният административен съд вече се произнесе, че по закон машинното гласуване трябва да бъде осигурено във всяка секция в страната. 

Председателят на Конституционният съд Борис Велчев коментира пред журналисти, че ако постъпи такова искане, ще бъде разгледано, но коментира, че не може да се произнесе предварително.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини