Учете децата си как да мислят, а не какво да мислят (видео)

Обществото и училището са структурирани по такъв начин, че да гарантират повече предаването на знанието - на повече или по-малко абсолютни истини, а не да учат децата да мислят самостоятелно и да правят собствени заключения.

Родителите, образовани в тази схема, я повтарят вкъщи, защото всички ние имаме склонност да възпитаваме нашите деца със същите указания, използвани при нас, въпреки че не винаги сме наясно с това, пише Psychology Spot.

Но да бъдат учени децата да вярват сляпо в предполагаеми истини, без да ги поставят под въпрос, означава кражба на едно от най-важните умения - способността за самоопределение.

Обучение не означава изграждане, но помага на децата да изградят себе си
Самоопределението е гаранцията, че избирайки това, което избираме, ние ще бъдем главните герои на нашия живот. Може и да грешим. В действителност, това е много вероятно да се скучи, но ние ще се учим от грешките и ще вървим напред, ще обогатяваме нашия инструментариум за справяне с живота.

От познавателна гледна точка няма по-голямо предизвикателство от изправянето пред проблеми и грешки, тъй като това изисква не само усилия, но и промяна и процес на приспособяване. Заставайки пред проблема си, ние вкарваме в действие всички наши познавателни ресурси и често решението включва реорганизация на нашия начин на мислене.

Ако вместо да учим децата на абсолютни истини (които дори не съществуват), им предлагаме предизвикателства, които ги карат да мислят, те ще развият способността си да наблюдават, да анализират и да вземат решения. Ако учим децата да приемат нещо, без да мислят, информацията няма да бъде значителна, няма да има голяма промяна в мозъците им, а просто ще се съхранява някъде вътре в паметта, където бавно ще изчезне.

Напротив, когато мозъкът работи, за да реши проблем или се опитва да разбере къде сме сбъркали, в мозъка се случва преструктуриране, което води до растеж. Когато децата са свикнали да мислят, да поставят под въпрос действителността и търсят собствени решения, те започват да се доверяват на собствените си умения и подход с по-голяма увереност и по-малко страх.

Децата трябва да намерят своя начин на правене на нещата и постепенно да формират собствените си ценности.

Как да стане това?
Серия от експерименти, разработени през 1970 г. в Университета на Рочестър предлага някои насоки. Тези психолози са работили с различни групи от хора и е установено, че наградите могат да подобрят до някакъв момент мотивацията и ефективността, когато става въпрос за повтарящи се и досадни задачи. Но те могат да дадат обратен ефект, когато става въпрос за справяне с проблеми, които изискват обсъждане и творческа мисъл.

Интересното е, че хората, които не получили награди, получавали най-добри резултати при решаване на сложни проблеми. В действителност, в някои случаи наградите карат хората да търсят преки пътища и и да имат неетично поведение, тъй като целта вече не е за решаване на проблема, а да получат наградата.

Вследствие тези резултати психологът Едуард Л. прилага своята Самоопределение теория, чрез която за мотивиране на хората и децата да дадат най-доброто, не е нужно да се прибягва до външни награди, а просто им се осигури подходяща среда, която отговаря на тези три изисквания:

 1. Да чувстват, че имат определен опит, така че задачата да не генерира прекомерно чувство на неудовлетвореност и безпокойство.

 2. Да имат определена степен на автономия, така че да могат да търсят нови решения и да ги прилагат; чувство, че имат контрол.

 3. Поддържане на взаимодействието с другите, да се чувстват устойчиви и свързани.

И накрая - това кратко видео от Pixar, което в действителност показва колко е важно да бъдат оставени децата да намерят пътя си сами и да не им се дават отговори и предварително определени решения.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини