24 заведения и магазини са запечатани от данъчните за нарушения, повечето са в Пампорово

От затворените 180 търговски обекта в зимните ни курорти - 24 са на територията на Смолян, Чепеларе и Пампорово. Те са запечатани за данъчни нарушения установени при масовите проверки, които започнаха по курортите от началото на годината. До момента на територията на зимните курорти в страната, както и на туристическите градове са направени общо 590 данъчни проверки на различен тип обекти.

От НАП уточниха, че това са както заведения за хранене, така и търговски обекти, като най-честата причина за запечатването им е укриването на оборот (не издаване на касова бележка) и несъответствие на наличните пари в касата с приходите, отчетени на фискалното устройство. В повечето случаи става дума за магазини, ресторанти и барове, като средното време, в което помещенията остават затворени е 2 седмици. Мярката се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, включително спрямо търговци, които изобщо нямат касов апарат. Обектите остават запечатани до плащането на определените с наказателно постановление санкции.

Премахването на стикерите на НАП не по установения ред е престъпление, предупреждават от приходната агенция.

„Запечатването на обекти е крайна, но много ефективна мярка по отношение на превенцията. Данъчното поведение на нарушителите, чиито обекти са били запечатани, се променя след това в положителна посока“, коментират от Националната агенция за приходите. От Агенцията припомнят, че още в началото на зимния туристически сезон предупредиха за засилен контрол в курортите Боровец, Банско, Пампорово, Велинград.

Стотици инспектори на НАП, съвместно с екипи на МВР бяха мобилизирани за скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или по електронната поща.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини