Великобритания отчете рекорд на БГ имигрантите след Брекзит

Рекорден брой нови мигранти от България и Румъния след Брекзит отчете Британската статистическа служба.

Докато нетната миграция във Великобритания за една година, до септември 2016-а, е отбелязала спад, то новодошлите от България и Румъния са се увеличили до най-високите си нива досега.

На годишна основа 273 000 нови мигранти от целия свят са се заселили на Острова, което е с 49 000 по-малко от предходната година, съобщава БТА. Нетната миграция на граждани на Европейския съюз през този период - първия, включващ трите месеца след юнския вот за напускане на ЕС - е 165 000. Това е с 6000 по-малко спрямо предходната отчетна година.

Броят на българите и румънците, пристигнали във Великобритания през разглежданата година (септември 2015 - септември 2016 - бел. ред.), е скочил с 19 000 до 72 000.

Никола Уайт, оглавяващ отдела по международна миграция в британския статистически институт, коментира: "Макар да наблюдаваме спад на нетната миграция на граждани от ЕС-8 (осемте страни, присъединили се към ЕС през 2004-а: Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словения и Словакия - бел. ред.), продължава да се увеличава имиграцията от Румъния и България, така че е твърде рано да се каже как се е отразил резултатът от референдума върху дългосрочната международна миграция".

Коментари в сайта

Последни новини