Предават на съд афганистанеца, запалил българското знаме

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу афганистанския гражданин Бахир Ярунал, който на 24 ноември 2016 г. запали българския национален флаг по време на протест в регистрационно-приемателния център в Харманли, съобщиха от прокуратурата.

На Ярунал са повдигнати две обвинения. Първото от тях е за поругаване на знамето на Република България. По време на протеста той свалил издигнатия над столовата български флаг, хвърлил го на земята, стъпкал го с крака, след което го хвърлил в запаления от протестиращи негови сънародници огън (престъпление по чл.108, ал. 2 от НК). Протестиращите край започнали да го аплодират и да се прегръщат с викове „Аллах Акбар“.

Второ обвинение на Бахир Ярунал е за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи неуважение към обществото (престъпление по чл. 325, ал.2, вр. ал. 1 от НК). Преди да изгори българското знаме Ярунал замерял с камъни полицейските служители, влезли в двора на центъра, за да възстановят реда. Той ударил с камък в главата един от служителите, без да е бил провокиран за това действие, отличаващо се с изключителна дързост.

Според събраните по делото доказателства Ярунал се оказал в България, след като напуснал нелегално Афганистан и пътувал през Пакистан, Иран и Турция. Той е бил задържан от българските власти при опит да премине незаконно българо-сръбската граница, скоро след което бил настанен в центъра в Харманли. Там той поискал международна закрила. На 13 октомври 2016 г. - малко повече от месец преди да извърши престъпленията, за които е обвинен, Държавната агенция по бежанците отхвърля молбата му за предоставяне на статут на бежанец.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини