Горите в Смолянско умират, короядите оцеляха и при минус 28 градуса

    Проблемът с нападнатите от корояди родопски гори се задълбочава и положението е бедствено. Това сочат започналите проверки на горски специалисти, които правят огледи на поразените от корояди гори. От взетите проби от горите през февруари тази година, специалистите са установили, че короядите са оцелели въпреки минусовите температури, които през януари достигнаха до 28 градуса под нулата.

    Тепърва предстои да се установи размера на новите заразени площи. Обмислят се и нови спешни мерки за справяне с вредителите. През 2016 г беше приет план, за химическа атака, чрез която да се постигне бърз резултат. Идеята е да се слагат феромонни капани, които да привличат и унищожават възрастните насекоми и така да се спре бясното им размножаване.

    Иновативната техника срещу корояда беше представена в края на лятото миналата година от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян. Тя се базира на най-новите и съвременни методи за борба с вредители, базирани на австрийския и немския опит. Кутиите със специалните вещества вече са доставени, но специалистите предполагат, че те няма да са достатъчни за справяне с нашествието. Затова се обмислят и допълнителни мерки като пускане на мравки, бръмбари и кълвачи, които да спрат разрастването на популацията и да унищожат вредителите.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини