"Фейсбук" тества изкуствен интелект за предотвратяване на самоубийства

Социалната мрежа "Фейсбук" пусна нови инструменти, предназначени за помощ на хората, които мислят за самоубийство и насочени към близките и приятелите им, които искат да помогнат. Това съобщи в първия ден от март основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг в профила си в мрежата.

"Когато някой мисли за самоубийство или да нарани себе си, ние вече имаме инструменти, които позволяват приятелите му да подадат директно ръка или да ни докладват публикация, така че да помогнем. Но с милиарди публикации, коментари и съобщения всекидневно, ние сме ограничени от това какво всъщност хората ни докладвар. В резултат стават ужасно трагични събития – включително самоубийства, някои излъчвани на живо, които е можело да бъдат предотвратени, ако някой по-рано е осъзнаел какво се случва", пише Зукърбърг.

Той изтъква, че самоубийството е втората причина за смърт при хората между 15 и 29 години. По думите му макар да е трудно да се предотврати самоубийство, най-добрият начин да се помогне е, когато нуждаещият се има връзка с хората, които ги е грижа за него. 

Основателят на "Фейсбук" изброява промените, които са направени в тази насока. Така например в излъчването на видео на живо са интегрирани инструменти за предотвратяване на самоубийства. По този начин хората вече могат директно да се свържат с човека в беда или да докладват на "Фейсбук", така че излъчващият видеото човек да може да се свърже с приятел или с линия за помощ. Дава се и възможността хората да започнат директен разговор с представители на кризисни центрове и организации за взаимопомощ.

"И накрая, ние тестваме възможностите за използване на изкуствен интелект, за да откриваме модели в публикациите, които са ни докладвани като самоубийство, и да улесним идентифицирането на такива съобщения дори ако не са докладвани. Нашите екипи ще преглеждат тези съобщения и ще помагат при нужда", пише Зукърбърк.

Той припомня идеята си за изграждане на глобална общност, като посочва, че един от стълбовете й е хората да бъдат в безопасност. Добавя, че безопасността е важна част от мисията и мерките за прогрес и призовава "да работим с всички вас, за да осъществим това".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини